Fysik
Fjeder
29. oktober 2006 af
Lektie boy (Slettet)
Hej. Er der nogle der har tid til at se på denne opgave:
En klump ler på 50 g falder fra højden 20 cm ned på en vægtskål på en fjedervægt. Fjederen i fjedervægten har fjederkonstanten k = 10,0 N/m.
Beregn vægtskålens maksimale forskydning nedad, efter at lerklumpen har ramt den.
Jeg har prøvet at lave opgaven, men er ikke rigtigt kommet nogen vejne. Så jeg tænkte på om nogen kunne hjælpe mig med den?
En klump ler på 50 g falder fra højden 20 cm ned på en vægtskål på en fjedervægt. Fjederen i fjedervægten har fjederkonstanten k = 10,0 N/m.
Beregn vægtskålens maksimale forskydning nedad, efter at lerklumpen har ramt den.
Jeg har prøvet at lave opgaven, men er ikke rigtigt kommet nogen vejne. Så jeg tænkte på om nogen kunne hjælpe mig med den?
Svar #1
29. oktober 2006 af mathon
Tyngdeenergi --> potentiel energi i fjederen
m*g*h = 1/2*k*x^2
1/2*k*x^2 = 0.05_kg*9.82_m/s^2*0.20_m
5_N*m^-1*x^2 = 0.982_kg*m^2*s^-2 = 0.982_N*m
x^2 = 0.982_N*m/(5_N*m^-1)
x^2 = 0.01964_m^2
x = ±(0.01964_m^2)^(1/2) = 0.01964^(1/2)*(m^2)^(1/2) (da den negative værdi forkastes)
x = 0.140143_m = ca. 14_cm
m*g*h = 1/2*k*x^2
1/2*k*x^2 = 0.05_kg*9.82_m/s^2*0.20_m
5_N*m^-1*x^2 = 0.982_kg*m^2*s^-2 = 0.982_N*m
x^2 = 0.982_N*m/(5_N*m^-1)
x^2 = 0.01964_m^2
x = ±(0.01964_m^2)^(1/2) = 0.01964^(1/2)*(m^2)^(1/2) (da den negative værdi forkastes)
x = 0.140143_m = ca. 14_cm
Skriv et svar til: Fjeder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
