Matematik

Rente gennemsnit haster lidt

29. oktober 2006 af danii (Slettet)
HEy en opgave som går ud på at fnde gemmensits årlige rente i procnet i en 7 års periode. i de første 3 år er renten 5 % p.a og i de sidste 4 1,8% p.a hvad er gennemsnitsrenten ?? noget med rentegennemsnits formelm ?? på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Nixen bixen.

Start med f.eks 100 kr. og læg de beskrevne renter til. Hvad er beløbet efter de 7%? (vi kalder det lige B)

Gennemsnitsrenten er herefter den rentesate (r) der giver samme beløb.

Herefter er formlen

B = 100 * (1+r)^7

Når du har fundet B, skal jeg hjælpe dig med løse ovenstående ligning, hvis du ikke har lært om logaritmer


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. oktober 2006 af allan_sim

#0.
Gang fremskrivningsfaktorerne for de enkelte år sammen og uddrag den 7. rod af resultatet.

Svar #3
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

Ok har regnet begge to 5 % for 3 år for 100 kr=115,763
og 4 år 1,8 % for 100 kr også = 107,397 kr

Brugbart svar (0)

Svar #4
29. oktober 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Mon ikke de 4 år er en fortsættelse af de første 3 år?

I det fjerde år starter du derfor med 115,763 og lægger 1,8% til (os så videre)

Svar #5
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

så nu skal jeg vist regne b ud så jeg kan finde en gennemnsnitsrentesatsen har ikke sådan rigtigt haft om logaritmer ?

Svar #6
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

#4 har lige set det ok gør det lige engang

Svar #7
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

115,763*(1+0,018)^3= 122.127

Svar #8
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

122,127=100*(1+r)^7 ja r skal findes maen hvordan ???

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. oktober 2006 af Kemiersjov (Slettet)

#7 - næsten, det var 4 år med 1,8% og ikke 3. men put vi fortsætter!

124,3 (det er det rigtige tal) svarer til en stigning på 24,3% eller at tallet er steget med en faktor 1,243.

Find nu de tal der ganget med sig selv 7 gange giver 1,243 (løsning i #2) er bedre, når du ikke har lært logaritmer.

1,243 = x^7, hvorved x = 1,243^(1/7), hvilket kaldes den 7. rod.

Svar #10
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

nårrh ja spå det vil sige 1,0315... og det i 7. giver 1,243 igen ok forstået tak men men det var 1,0315 det var den 7. rod hvordan laver jeg den om til en procent sats er det så det samme som 3,15 % selvom jeg får ved 100*(1+0,0315)^7=124,247 og den før gav 124,326 ved godt det er en minimal forskel så det er vel ligemget så passer det ikk ?


MANGE TAK FOR den hurtigt hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. oktober 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Jeg vil tro, der er tale om afrundingsfejl. Beregninger er OK

Svar #12
29. oktober 2006 af danii (Slettet)

ok det er det ja men mange tak alligevel

Skriv et svar til: Rente gennemsnit haster lidt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.