LaTeX

Opskrivning af krydsprodukt.

06. november 2006 af kastermedkat (Slettet)
Hej. Hvordan skriver i krydspproduktet op mellem to vektorer i latex?

I math type, plejede ja at lave en stor parantes med de tre determinanter stående over hinanden. Hvordan får man så store paranteser i LaTeX.?

Brugbart svar (2)

Svar #1
06. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

Du kan lave paranteser, der tilpasser sig efter indholdet i dem, med kommandoerne

\left(

og

ight)

(samme teknik kan bruges til firkantede paranteser o.l.)

Brugbart svar (2)

Svar #2
06. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

meh, så napper forummet noget af koden...kommandoerne var

\left(

og

\ r i g h t (

(fjern alle mellemrum i sidste kommando)

Svar #3
06. november 2006 af kastermedkat (Slettet)

Tak for svar! og ja forummet stinker til at skrive de her latex koder i.

Det lader ik til at den her slags paranteser vil have linje skift?

Brugbart svar (2)

Svar #4
06. november 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Jeg er ikke med på hvad du mener med at den ikke vil have linjeskift.

Uden at have testet, vil jeg mene at følgende burde virke:


ewcommand\kryds[6]{
\begin{pmatrix}#1\\#2\\#3\end{pmatrix}\times
\begin{pmatrix}#4\\#5\\#6\end{pmatrix}
}

og så skriver du

\kryds{a}{b}{c}{d}{e}{f}

hvor a, b og c angiver komponenterne i den første vektor mens d, e og f angiver komponenterne i den anden vektor.

Brugbart svar (2)

Svar #5
06. november 2006 af sigmund (Slettet)

Alternativt er der vmatrix-miljøet, som er en del af amsmath.

Krydsproduktet mellem vektorerne $(a_1,a_2,a_3)$ og $(b_1,b_2,b_3)$ kan så skrives

--> \begin{equation}
--> (a_1,a_2,a_3)\times (b_1,b_2,b_3) =
--> \begin{vmatrix}
--> \bm{i} & \bm{j} & \bm{k} \--> a_1 & a_2 & a_3 \--> b_1 & b_2 & b_3
--> \end{vmatrix}
--> = (a_2 b_3 - b_2 a_3 , b_1 a_3 - a_1 b_3 , a_1 b_2 - b_1 -->a_2)
--> \end{equation}

(Du er vel bekendt med denne måde at beregne krydsproduktet?)

Kommandoen \bm{} sætter bogstaverne i fed skrift, og kræver den at man loader bm-pakken.

Brugbart svar (2)

Svar #6
06. november 2006 af sigmund (Slettet)

#5,

Et sted står der \-->. Det skal læses som '\\' (linjeskift). Der står også -->a_2 et sted. Dette skal læses som a_2

Svar #7
07. november 2006 af kastermedkat (Slettet)

ok. Tak for hjælpen. Nej jeg kendte ikke til den måde du skriver det op på sigmund. Umiddelbart ser den pænere ud, men jeg synes ikke den ser så overskuelig ud.


Svar #8
07. november 2006 af kastermedkat (Slettet)

#4
Jeg mener en parantes hvor jeg har de 3 determinanter stående over hinanden. En parantes indholdene 3 vmatrix.

Brugbart svar (2)

Svar #9
07. november 2006 af sigmund (Slettet)

Aha, nu er jeg med ... Jeg tror nedenstående gør hvad du ønsker.

-->\begin{equation}
-->\begin{pmatrix}a_1\\a_2\\a_3\end{pmatrix}\times
-->\begin{pmatrix}b_1\\b_2\\b_3\end{pmatrix}=
-->\begin{pmatrix}
-->\begin{vmatrix}
--> a_2 & a_3 \--> b_2 & b_3
-->\end{vmatrix}\\[.4cm]
-->-\begin{vmatrix}
--> a_1 & a_3 \--> b_1 & b_3
-->\end{vmatrix}\\[.4cm]
-->\begin{vmatrix}
--> a_1 & a_2 \--> b_1 & b_2
-->\end{vmatrix}
-->\end{pmatrix}
-->\end{equation}

Dette virker, men der er sikkert en mere elegant løsning. Måske Dominik Hasek har en mere elegant måde at opnå det samme på.

(Nu er jeg spændt på, hvordan koden ser ud i den reelle post. Til gengæld ser du ud til at have en vis erfaring med LaTeX, så du kan nok tyde min løsning alligevel.)

Brugbart svar (2)

Svar #10
07. november 2006 af sigmund (Slettet)

#9,

Igen, så skal \--> læses som \\. (De pile, der indleder hver linje, er et forsøg fra min side på at forhindre, at kun fragmenter af koden bliver vist.)

Brugbart svar (2)

Svar #11
08. november 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#9:
Jeg ser hvad jeg kan gøre, så snart jeg får tid til det -- har jævnt travlt lige for tiden.

Svar #12
08. november 2006 af kastermedkat (Slettet)

#10
Perfekt. Det står helt rigtigt nu! Tak ska du have ;)

#11
Okay. Håber du får tid, til at skrive sådan en
ewcommand, svarende til den i #3 det ville gøre det en del lettere.

Svar #13
08. november 2006 af kastermedkat (Slettet)

Jeg klarede den selv!

Hvis nogen har interesse i den:

ewcommand\kryds[6]{
\begin{pmatrix}#1\\#2\\#3\end{pmatrix}\times
\begin{pmatrix}#4\\#5\\#6\end{pmatrix}= \begin{pmatrix}
\begin{vmatrix} #2 & #5 \\ #3 & #6
\end{vmatrix}\\[.4cm]
\begin{vmatrix} #3 & #6 \\ #1 & #4
\end{vmatrix}\\[.4cm]
\begin{vmatrix} #1 & #4 \\ #2 & #5 \end{vmatrix}
\end{pmatrix}}

Hvorefter den skrives op som Sigmunds i #9. Jeg har dog ændret måden det står på, så to a koordinater står over to b koordinater i determinanterne.

Skriv et svar til: Opskrivning af krydsprodukt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.