Fysik

HJÆLP, laserstråle -->dybde

06. november 2006 af Casper2 (Slettet)
en laser der bruges ved kirurgisk indgreb, virker som en kniv, når laserstrålens energi absorberes af vævet og får det til at fordampe.
laseren udsender stråling med bølgelængden 10,6µm.

a) beregn energien af hver af de udsendte fotoner.
den har jeg fået til 1,88*10^-20J
----
Laserstrålen afsætter energi i vævet med effekten 60W. Laserstrålen har en diameter på 0,40 mm, og den flyttes hen over vævet med farten 2,0cm/s. Ved legemstemperatur skal vævet tilføres 2,4kJ pr. gram for at fordampe. Vævets densitet er 0,95 g/cm³.

Vurder hvor dybt laserstrålen skærer i vævet?
JEG ANER IKKER HVORDAN DEN SKAL LAVES

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Du kan prøve at betragte, hvad der sker i løbet af 1 sek.

Hvor mange J afsættes i vævet?

Hvad er volumenet af det væv, der fordampes (du kender ikke dybden, men kald den for l)

Hvor mange grad væv fordampes og hvad svarer det til i volumen?

Kan du svare på ovenstående, har du faktisk løst opgaven.

Svar #2
06. november 2006 af Casper2 (Slettet)

Ja.. der sættes 60W*1s = 60 J i vævet.

Volumet er 0,026 cm^3

det med at finde hvor mange grad væv der fordampes osv forsåtr jeg ikke..? hvordan skal jeg regne det?

Brugbart svar (2)

Svar #3
06. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Volumen af vævet pr sek er:

V = A*l*2, hvor A er laserstrålens overfladeareal, l er dybden og 2 er længden (der skæres med 2 cm/s. Beregn V som funktion af l og anvend cm til alle mål.

Hvor mange g væv kan du fordampe med 60 J, når du ved at der kræves 2,4 kJ pr. gram?

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. november 2006 af frodo (Slettet)

hvordan har du fundet volumenet, nå men det er korrekt.

Du ved at overfladearelaet for vævet er 0,40mm*200mm=80mm^2

Og voluminet af vævet er V=A*l <=> 0,026cm^3=26mm^3=80mm^2*l <=> l=?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

#3 ah en smutter. - overfladearealet er længde x brede = 0,04 * 2 cm2 = 0,08 cm2

Volumen bliver da. V=0,08*l, hvor l er dybden.

Hvor mange g væv kan du fordampe med 60 J, når du ved at der kræves 2,4 kJ pr. gram og hvor meget fylder dette væv, når massefylden er 0,95 g/cm3


Svar #6
06. november 2006 af Casper2 (Slettet)

det er præcis det jeg har gjort, men hvorfor passer resultatet så ikke med facitlisten. Jeg får det til at blive 3mm, men i facit står der at den skal blive 4,2mm..

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Måske en skrivfejl.

Vævet er 0,025 g = 0,0263 cm3

Hermed bliver l ca. 3,3 mm

Svar #8
06. november 2006 af Casper2 (Slettet)

ok.. jeg afleverer den bare som den er.. jeg er også næsten sikker på at jeg har gjort det helt korrekt.

Men mange tak for hjælpen begge to.

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. september 2009 af schunck6 (Slettet)

Hvor kommer 0,026cm^3 fra? Altså volumen..


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. januar 2010 af maak (Slettet)

 Lidt sent svar, men sikkert meget nyttigt til folk der evt. finder denne side vha. Google.

Facitlisten har ret, det rigtige svar er 4,2 mm, fordi laseren er en cirkel. I de beregninger I har lavet, går I ud fra at laseren er firkantet med en sidelængde på 0,4 mm, mens det i virkeligheden er laserens diameter som er 0,4 mm.


Skriv et svar til: HJÆLP, laserstråle -->dybde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.