Matematik
Differentialligninger
12. november 2006 af
Panthers88 (Slettet)
Hej derude. Er lidt ny her.
Men kan ikke rigtig løse denne opgave:
Om en funktion h(x) oplyses at den er løsning til dy/dx= y + 3 og at h'(0)=2.
Bestem en forskrift for h(x).
Undersøg derefter om funktionen g(x) = 3*h(x)+6 er løsning til differentialligningen dy/dx= y+3 .
Mange tak på forhånd :) ..
Og tak for jeres venlighed..
Men kan ikke rigtig løse denne opgave:
Om en funktion h(x) oplyses at den er løsning til dy/dx= y + 3 og at h'(0)=2.
Bestem en forskrift for h(x).
Undersøg derefter om funktionen g(x) = 3*h(x)+6 er løsning til differentialligningen dy/dx= y+3 .
Mange tak på forhånd :) ..
Og tak for jeres venlighed..
Svar #1
12. november 2006 af sigmund (Slettet)
Separation af de variable giver dy/(y+3) = dx => ln(y+3) = x + k.
Dernæst isoleres y, og du har en forskrift for h. Konstanten k bestemmes ud fra betingelsen h'(0)=2.
Lad os nu for nemheds skyld kalde h(x) for y.
Vi skal undersøge, om 3y+6 er løsning til differentialligningen. Derfor sætter vi dette ind for y i ligningen, og simplificerer:
d(3y+6)/dx = 3y+6+3 = 3y+9 = 3(y+3) <=> 3dy/dx = 3(y+3) <=> dy/dx = y+3.
Således opfylder 3y+6 også differentialligningen, dvs. er løsning til differentialligningen.
Dernæst isoleres y, og du har en forskrift for h. Konstanten k bestemmes ud fra betingelsen h'(0)=2.
Lad os nu for nemheds skyld kalde h(x) for y.
Vi skal undersøge, om 3y+6 er løsning til differentialligningen. Derfor sætter vi dette ind for y i ligningen, og simplificerer:
d(3y+6)/dx = 3y+6+3 = 3y+9 = 3(y+3) <=> 3dy/dx = 3(y+3) <=> dy/dx = y+3.
Således opfylder 3y+6 også differentialligningen, dvs. er løsning til differentialligningen.
Svar #2
12. november 2006 af Panthers88 (Slettet)
vi skal jo undersøge y+3 og ikke 3y +6 ?
og det giver da hellere ikke mening at du siger d(3y +6) på den ene side af lighedstegnet og kun plusser med 3 på den anden side
og det giver da hellere ikke mening at du siger d(3y +6) på den ene side af lighedstegnet og kun plusser med 3 på den anden side
Svar #3
12. november 2006 af sigmund (Slettet)
#2,
Vi skal undersøge om 3y+6 er løsning til differentialligningen dy/dx = y+3. Det gøres ved indsættelse i diff.ligningen:
d(3y+6)/dx = d(3y)/dx+d(6)/dx = 3dy/dx+0 = 3y+6+3 = 3y+9 = 3(y+3).
Tilbage står så
3dy/dx = 3(y+3) <=> dy/dx = y+3.
Da vi, efter at have indsat 3y+6 og reduceret, har den samme diff.ligning, så må 3y+6 også være løsning til diff.ligningen.
Vi skal undersøge om 3y+6 er løsning til differentialligningen dy/dx = y+3. Det gøres ved indsættelse i diff.ligningen:
d(3y+6)/dx = d(3y)/dx+d(6)/dx = 3dy/dx+0 = 3y+6+3 = 3y+9 = 3(y+3).
Tilbage står så
3dy/dx = 3(y+3) <=> dy/dx = y+3.
Da vi, efter at have indsat 3y+6 og reduceret, har den samme diff.ligning, så må 3y+6 også være løsning til diff.ligningen.
Skriv et svar til: Differentialligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
