Fysik

Stofidentifikation

12. november 2006 af Malfoy (Slettet)
Et kalorimeter med varmekapaciteten 59 J7K fyldes med 200 g vand.

a) Beregn varmekapaciteten af det vandfyldte kaloriemeter.

Efter omrøring måles starttemperaturen til 18, 2 grader. Et "kogt" metallod med masse 200 g kommes i vandet, og efter kort tid er fællestemperaturen 31,8 grader.

b) Fortæl hvilket metal er loddet lavet af og hvorfor du mener som du gør?

På forhånd tak
Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Hvad er varmekapacitet af vand og hvordan adderes varmekapaciteter?

Når du har fundet kapaciteten af systemet, har du en formel i din fysikbog for den tilført energi (Q) som funktion af ændring af temperaturen(delta T). Brug den til at beregne beregne Q.

I b-opgaven bruger du samme formel, men her er det bare kapaciteten, der er ukendt

Svar #2
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

a) Jeg starter med at finde varmekapacitetet af vand på følgende måde:

Varmekapaciteten af vand = 4,186

Men hvad mener du med hvordan man adder varmekapaciteter? Det er vel bare summen af den samlede varmekapacitet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Ja, men det skal jo med!

Den samlede kapacitet bliver derfor 200*4,186 + 59 [J/K].

Du ved nu, at temperaturen sted fra 18,2 til 31,8 gr. C. Hvor stor er den tilførte varmeenergi?

Svar #4
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

a) C = 59 + (c_vand * m_vand)
C = 59 + (4,186 * 0,2 kg)
C = 49,3948 [J/K]

b) Q = c * deltaT
Q = 49,3948 [J/K] * (31,8 grader - 18,2 grader)
Q = 671,76928 [J/K]

Passer overstående?

På forhånd mange tak
Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

ad a.: Hmmmmm - Hvad er enheden på de 4,186 du anvender i formlen? -

ad b.: Princippet OK men energien er vel i J og ikke i J/K

Fortsæt nu i samme stil og fin kapaciteten på det åndsvage messinglod - øhhhh, der stod ikke, at det var messing, men det er det næsten altid i den slags opgaver. Regn hellere selv igennem

Svar #6
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

Okai:
Jeg kan ikke forstå hvad du siger :S


Svar #7
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

Altså:
Hvordan finder jeg kapaciteten? Formel?

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Vand kapacite er 4,186 J/(g*K). Når du ganger med 200 får du 4,186*200 J/K. Hertil lægges 59.

Tallet skal være over 1000 J/K.

Til opgave c anvendes samme formel som i b blor er deltaT = 100-31,8, vægten af lodet (m) er 200 g =>

Q = m*Cp*deltaT

Q har du fra opgave b

Svar #9
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

Okay, nu er jeg fuldstændig forvirret. Vi starter med at tjekke a'eren:

a) Beregn varmekapaciteten af det vandfyldte kaloriemeter.

C = 59 + (c_vand * m_vand)
C = 59 + (4,186 * 200 kg)
C = 896,2 J/K



Svar #10
12. november 2006 af Malfoy (Slettet)

Har du helt opgivet at forklare mig det?
hehe... snøft :(

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Dit problem er, at du sjusker på opskrivning af formler og enheder. Hvorfor skriver du nu 200 kg?

Du ved nu, aty varmekapaciteten er 896,2 J/K og temperaturændringen er 31,8-18,2 = 13,6 K

Så bliver der overført 896,2 * 13,6 = 12.188,32 J.

Denne varmeenergi kommer fra metalloddet, hvorved det gælder at:

12.188,32 = 200 * Cp * (100-31,2)

Hvad er Cp?

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. november 2006 af Kemiersjov (Slettet)

Når du finder Cp, vil du se, at det IKKE er et messinglod.

Skriv et svar til: Stofidentifikation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.