Matematik
beregne X
13. november 2006 af
tullerpigen (Slettet)
Hej jeg skal finde X når P=15
ud fra ligningen P=1,132*X^1,821.
Er der nogen der kal hjælpe mig med at omskrive så det passer?
ud fra ligningen P=1,132*X^1,821.
Er der nogen der kal hjælpe mig med at omskrive så det passer?
Svar #1
14. november 2006 af Miarv (Slettet)
Husk at det altid er bedst at du først kommer med dit eget bud, så får du ikke alene hjælp til at løse opgaven, men også konkret hjælp til at se hvad du gør galt så du kan løse det en anden gang.
Det er jo ligefor at sætte ligningen lig 15, og derefter er det bare et spørgsmål om trinvist at isolere i henhold til regnereglerne. Først kan du dividere med koeffecienten på begge sider, derefter må du til at omskrive med logaritmeregnereglerne for at slippe af med eksponenten, dividere igennem med denne og endelig igen anvende logaritmeregnereglerne for at slippe af med den igen.
Det ser ud som følger:
P=15 ^ P=1,132*X^1,821 =>
15=1,132*X^1,821 <=>
15/1,132=X^1,821 <=>
ln(15/1,132)=ln(X^1,821) <=>
ln(15/1,132)=1,821*ln(X) <=>
(ln(15/1,132))/1,821=ln(X) <=>
e^((ln(15/1,132))/1,821)=X
Det er jo ligefor at sætte ligningen lig 15, og derefter er det bare et spørgsmål om trinvist at isolere i henhold til regnereglerne. Først kan du dividere med koeffecienten på begge sider, derefter må du til at omskrive med logaritmeregnereglerne for at slippe af med eksponenten, dividere igennem med denne og endelig igen anvende logaritmeregnereglerne for at slippe af med den igen.
Det ser ud som følger:
P=15 ^ P=1,132*X^1,821 =>
15=1,132*X^1,821 <=>
15/1,132=X^1,821 <=>
ln(15/1,132)=ln(X^1,821) <=>
ln(15/1,132)=1,821*ln(X) <=>
(ln(15/1,132))/1,821=ln(X) <=>
e^((ln(15/1,132))/1,821)=X
Skriv et svar til: beregne X
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
