Matematik
Potensudvikling
21. november 2006 af
KlausG (Slettet)
Sidder her og irriterer mig over en matematikopgave hvor jeg skal bestemme x i ligningen y=b*x^a og kan simpelthen ikke huske hvordan formlen for x ser ud.
er selv kommet frem til x=sqr(y/b) men det passer bare ikke :/
Nogen der kan hjælpe ?
er selv kommet frem til x=sqr(y/b) men det passer bare ikke :/
Nogen der kan hjælpe ?
Svar #3
22. november 2006 af allan_sim
#0.
I stedet for at huske diverse formler er det en god idé at træne sig i, hvordan man generelt rokerer rundt på størrelser i en ligning. Således kan man ved skridt for skridt at følge disse regler komme frem til den størrelse, der skal isoleres.
I dit tilfælde vil du isolere x.
Du starter så med at dividere med b på begge side (modsat operation af at multiplicere):
y = b*x^a
y/b = x^a
I øjeblikket er x opløftet til a-te potens. Du skal dermed tage den a-te rod på begge sider - da den a-te rod er det samme som at opløfte til 1/a, får du så
(y/b)^(1/a) = x
Hermed er den ønskede størrelse isoleret - ved at bruge almindelige regneregler og uden at huske en formel.
I stedet for at huske diverse formler er det en god idé at træne sig i, hvordan man generelt rokerer rundt på størrelser i en ligning. Således kan man ved skridt for skridt at følge disse regler komme frem til den størrelse, der skal isoleres.
I dit tilfælde vil du isolere x.
Du starter så med at dividere med b på begge side (modsat operation af at multiplicere):
y = b*x^a
y/b = x^a
I øjeblikket er x opløftet til a-te potens. Du skal dermed tage den a-te rod på begge sider - da den a-te rod er det samme som at opløfte til 1/a, får du så
(y/b)^(1/a) = x
Hermed er den ønskede størrelse isoleret - ved at bruge almindelige regneregler og uden at huske en formel.
Skriv et svar til: Potensudvikling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
