Matematik

f(x)=b*x^a !

21. november 2006 af MadeInBrazil (Slettet)
Den her har jeg virkelig fået hovedpine af.
Har været igennem mine mat bøger og notater, men kan ikke finde noget om det, så følte at jeg måtte henvende mig her, til de højere magter.

Opgaven lyder på at jeg skal finde konstanterne a og b i f(x)=b*x^a! Problemet er så bare at jeg knap nok får noget som helst af vide? Hehe.
Det eneste jeg får at vide er følgende:
f(5)=100 , f(2x)=3f(x) , x > 0 .

Ud af disse informationer skal jeg så kunne finde a og b i f(x)=b*x^a?


Please hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2006 af kraka (Slettet)

Du ved at f(5)=100 dvs. 100=b*5^a du ved samtidig at f(2x)=3f(x). sætter vi dette ind i den kigning jeg skrev før får vi:

3*100=b*(2*5)^a <=> 300=10^a

Du har nu to ligninger med to ubekendte som du kan løse. Håber det hjalp.

Vh

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. november 2006 af kraka (Slettet)

rettelse: der skulle selvfølgelig stå 300=b*10^a

Svar #3
21. november 2006 af MadeInBrazil (Slettet)

Jeg kan se at du ganger med 2 på højre side og med 3 på venstre.
Er der bare en regel der siger at det er sådan det skal gøres?

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. november 2006 af kraka (Slettet)

Nej det er fordi der står f(2x)=3f(x) hvis gang x med 2 og f(x) med 3. Du kender x- og y-værdierne 5 og 100 så det er nærliggende (og det eneste du kan gøre) at sætte disse ind i f(2x)=3f(x) for at få en ny ligning, så du får 2 ligninger med 2 ubekendte.

Håber det gav mening

Svar #5
21. november 2006 af MadeInBrazil (Slettet)

Nååå, nu kan jeg faktisk godt se det. Lige meget. Hehe.
Mange tak for hjælpen ;)

Skriv et svar til: f(x)=b*x^a !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.