Fysik
Coulombkonstanten
22. november 2006 af
Jelly (Slettet)
Hey,
Vi ved, at
F=kC* (q1*q2) / r^2
hvor kC er coulombkonstanten, q1 og q2 er de to gendstands ladninger, samt at r er afstanden..
kc=8,99*10^9 N*m^2/C^2
er det nogen der kan begrunde kC's enhed ?
Kan ikke lige se det....
på forhånd tak ;D
Vi ved, at
F=kC* (q1*q2) / r^2
hvor kC er coulombkonstanten, q1 og q2 er de to gendstands ladninger, samt at r er afstanden..
kc=8,99*10^9 N*m^2/C^2
er det nogen der kan begrunde kC's enhed ?
Kan ikke lige se det....
på forhånd tak ;D
Svar #1
22. november 2006 af mathon
F=kC* (q1*q2)/r^2 med indsatte enheder
N = [kC]*C^2/m^2, hvoraf
[kC] = N*m^2/C^2
N = [kC]*C^2/m^2, hvoraf
[kC] = N*m^2/C^2
Svar #2
22. november 2006 af Jelly (Slettet)
Hej,
Kan man godt udtrykke det med ord,det du lige har vist =
Altså, jeg er kommet frem til at F er blevet til N da det er en kraft. Men kan du forklare det sidste med ord ;D på forhånd tak
Kan man godt udtrykke det med ord,det du lige har vist =
Altså, jeg er kommet frem til at F er blevet til N da det er en kraft. Men kan du forklare det sidste med ord ;D på forhånd tak
Svar #3
24. november 2006 af mathon
I "ren" matematik er det oftest talværdiligninger, der opereres med i modsætning til fysik/kemi, hvor det for en stor del er størrelsesligninger.
En størrelse er en talværdi ganget med en enhed - amerikaneren Guggenheimers system:
eks. 1
i U=R*I er
U størrelsen spænding U = {U}*[U], hvor {U} er talværdien og [U] er enheden. Nu er denne skriveform udmærket til forklaring af en størrelse, men noget uhandy til beregningsopskrivninger, hvor man f.eks. ønsker at anvende kantede parenteser til at betegne sammenhørende helheder.
Personligt bruger jeg oftest skriveformen 3_V for 3 Volt, for at tydeliggøre forskel på talværdi og enhed, hvilket ikke er så vanskeligt lige her, men ofte indgår der i et udtryk mange bogstaver. Hvis der i et udtryk både indgår noget med volt, V, og noget med volumen -,V og man skal kunne kende forskel, hvornår skifter man så lig fra det ene til det andet og hvad betyder hvad.
skrives 5_V og 32_L er der ikke tvivl - _V er en enhed og V betyder volumen, V=32_L. Det skulle egentlig være en gangeprik, men den bruger man også mellem tal, så hvornår det ene og hvornår det andet.
Skrivemåden er ikke grebet helt ud af den blå luft. TI_89'eren bruger samme notationsform - eller rettere jeg har overtaget TI_89'er-systemet fra dens geniale skabere.
Der regnes med enheder som med tal (samme regler)
eks. 2
E = 1/2*m*v^2 - find v, når E=576_J og m=8_kg
v^2 = 2E/m
v=sqr(2E/m)
v=sqr[2*576_J/(8_kg)]
v=sqr[2*576_(kg*m^2/s^2)/(8_kg)]
v=sqr[144_m^2/s^2].... "_" betyder egentlig "*" og man uddrager kvadratroden af et produkt ved at uddrage den af hver faktor for sig)
v=sqr(144)_sqr(m^2/s^2)
v=12_sqr([m/s)^2]
v=12_m/s
i dit specifikke spørgsmål:
eks. 3
F=kC* (q1*q2) / r^2
hvilken enhed skal konstanten kC have for at "tilfredsstille" størrelsesligningen?
dimensionsbetragtning:
N = [kC]*C^2/m^2, hvoraf
[kC] = N*m^2/C^2
Jeg ved ikke, om ovenstående i tilstrækkelig grad udtrykker, hvad du efterlyser med spørgsmålet:
"Kan man godt udtrykke det med ord?"
En størrelse er en talværdi ganget med en enhed - amerikaneren Guggenheimers system:
eks. 1
i U=R*I er
U størrelsen spænding U = {U}*[U], hvor {U} er talværdien og [U] er enheden. Nu er denne skriveform udmærket til forklaring af en størrelse, men noget uhandy til beregningsopskrivninger, hvor man f.eks. ønsker at anvende kantede parenteser til at betegne sammenhørende helheder.
Personligt bruger jeg oftest skriveformen 3_V for 3 Volt, for at tydeliggøre forskel på talværdi og enhed, hvilket ikke er så vanskeligt lige her, men ofte indgår der i et udtryk mange bogstaver. Hvis der i et udtryk både indgår noget med volt, V, og noget med volumen -,V og man skal kunne kende forskel, hvornår skifter man så lig fra det ene til det andet og hvad betyder hvad.
skrives 5_V og 32_L er der ikke tvivl - _V er en enhed og V betyder volumen, V=32_L. Det skulle egentlig være en gangeprik, men den bruger man også mellem tal, så hvornår det ene og hvornår det andet.
Skrivemåden er ikke grebet helt ud af den blå luft. TI_89'eren bruger samme notationsform - eller rettere jeg har overtaget TI_89'er-systemet fra dens geniale skabere.
Der regnes med enheder som med tal (samme regler)
eks. 2
E = 1/2*m*v^2 - find v, når E=576_J og m=8_kg
v^2 = 2E/m
v=sqr(2E/m)
v=sqr[2*576_J/(8_kg)]
v=sqr[2*576_(kg*m^2/s^2)/(8_kg)]
v=sqr[144_m^2/s^2].... "_" betyder egentlig "*" og man uddrager kvadratroden af et produkt ved at uddrage den af hver faktor for sig)
v=sqr(144)_sqr(m^2/s^2)
v=12_sqr([m/s)^2]
v=12_m/s
i dit specifikke spørgsmål:
eks. 3
F=kC* (q1*q2) / r^2
hvilken enhed skal konstanten kC have for at "tilfredsstille" størrelsesligningen?
dimensionsbetragtning:
N = [kC]*C^2/m^2, hvoraf
[kC] = N*m^2/C^2
Jeg ved ikke, om ovenstående i tilstrækkelig grad udtrykker, hvad du efterlyser med spørgsmålet:
"Kan man godt udtrykke det med ord?"
Skriv et svar til: Coulombkonstanten
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
