Matematik

parameterfremstillingerne

29. november 2006 af Jelly (Slettet)
Vis, at linjerne med parameterfremstillingerne:

(x,y,z) = (2,1,-1)+t(-4,1,4) og (x,y,z)=(1,a,1)+s(5,3,-6)

ikke er parallelle. For hvilken værdi af a skærer linjerne hinanden.

Det vil være rart hvis nogle af Jer vil komme med hints til opgaven.

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2006 af mathon

retningsvektor for
(x,y,z) = (2,1,-1)+t(-4,1,4) er (-4,1,4)

retningsvektor for
(x,y,z)=(1,a,1)+s(5,3,-6) er (5,3,-6)

HVIS linjerne er parallelle er den numeriske værdi af retningsvektorernes krydsprodukt lig med 0.


|(-4,1,4)x(5,3,-6)| = sqr(629) forskelligt fra 0.

Linjerne er ikke parallelle, når deres retningsvektorer ikke er det!

Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2006 af sigmund (Slettet)

ad 1) Vis, at retningsvektorerne ikke er parallelle.

ad 2) Opstil tre ligninger med tre ubekendte. Det ukendte a vil indgå i ligning 2.

Du får ligningssystemet

2-4t = 1+5s,
1+t = a+3s,
-1+4t = 1-6s,

som skal løses. Dermed får du de værdier af s, t og a, for hvilke linjerne skærer hinanden.

Svar #3
29. november 2006 af Jelly (Slettet)

okay tusind tak!


Men hvilken værdi af a skærer linjerne hinanden?

Håber nogle kan komme med hints.

På forhånd tak!

Svar #4
29. november 2006 af Jelly (Slettet)

Dvs.

-4t-5s = 1 (1)

4t+6s=2 (3)

ved lige store koefficenter fås s= 1 og t=-1

vi indsætter i (2) og finder a:


1-1 = a+3*1

0 = a + 3

a = -3

dvs a = -3 hvis linjerne skærer hinanden.

Er det korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. november 2006 af mathon

#4

"Er det korrekt?" - JA! :)

Skriv et svar til: parameterfremstillingerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.