Fysik

hjælp- Røntgendosis

30. november 2006 af PinQoo (Slettet)
hey er der nogle der kan fortælle mig hvad molarmassen for atmosfærisk luft er? jeg kan ikke finde det i databogen, er en nød til at slå op i den..

please hjælp..

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2006 af mathon

ca. 29

Svar #2
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

mol/kg ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2006 af mathon

ca. 29_g/mol

Svar #4
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

okay tak

Svar #5
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

har du måske også tid til at hjælpe med opgaven?

Svar #6
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

En spændingskilde, en pladekapacitor og et amperemeter er koblet sammen. spændingsforskellen mellem pladerne er 1,20 Kv og pladeafstanden er 35 mm.

pladearealet er 36 cm^2. mellem pladerne er der atmosfærisk luft med trykket 1,03*10^5 Pa og temperaturen 25 grader celsius.

a) bestem massen af den luft, der befinder sig mellem pladerne

så siger jeg at n = (p*v)/(R*T) men her kommer så mit spørgsmål hvad er v? for det er jo vel ikke bare de 36 cm^2

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. november 2006 af mathon

V=3.5_cm*36 cm^2 = 126_cm^3 = 0.126_dm^3 = 1.26*10^(-4)_m^3

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. november 2006 af mathon

0.126_dm^3 = 0.126_L

Svar #9
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

tak igen fandt jeg også selv ud af, det er jo det med at læse opgaven en ekstra gang nogle gange (:

hvad er absoberede dosis?

kan det passe det er Energi/masse?

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. november 2006 af mathon

absoberede dosis = optaget energimængde

Svar #11
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

pladerummet bestråles af røntgenstråling, hvorved luften ioniseres. Derved dannes par af enkeltladede ioner. I gennemsnit kræver det energien 34 eV at danne et ionpar. Alle de ioner, der dannes i plademellemrummet, opsamles på pladerne. Amperemetret viser 150pA. bestrplingen varer 2,0 minutter.

b) beregn den absorberede dosis, der afsættes i luften mellem plademellemrummet.

her siger jeg så at E = U*I*t, da D=E/m

men håber du kan hjælpe med at se hvor jeg laver fejl, for får noget forkert..

E = 1200J/A*sek * 1,5*10^-10A * 120sek = 2,16*10^-5 J

og D = (2,16*10^-5)/0.00149kg = 0,014496 J/kg = 14,496 mGy

kan du se hvad jeg gør forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #12
30. november 2006 af mathon

#9

mere korrekt er det et udtryk for den strålingsdosis, et legeme - i dette tilfælde en atmosfærisk luftmængde - modtager.

Iondosis udtrykker røntgenstrålingens ioniserende virkning og måles i C/kg:

1 R(øntgen) er således den strålingsdosis, der i 1_kg luft producerer positive og negative ioner hver i en mængde på 2.58*10^(-4)_C/kg.

Dette er grunden til at du skulle finde massen af luftmængden mellem kondensatorpladerne.

Svar #13
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

2.58*10^(-4)_C/kg. hvor har du det fra?

fatter det stadig ikk, eller i hvert fald ikk hvorfor det er forkert hvad jeg gør

Brugbart svar (0)

Svar #14
30. november 2006 af mathon

rho_luft = p*M/(RT)

R = 8.31451_J/(mol*K) =
8.31451_Pa*m^3/(mol*K)

rho_luft = 1,03*10^5_Pa*0.029_kg/mol/(8.31451_Pa*m^3/(mol*K)*(25+273)_K)


rho_luft = 1.20554_kg/m^3

pladekapacitormellemrummets luftmasse:
1.26*10^(-4)_m^3*1.20554_kg/m^3 = 1.51898*10^(-4)_kg

Svar #15
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

det er svaret til første del af opgaven ikk?

den har jeg fået det rigtige i, det er anden del hvor jeg skal finde den absorberede dosis, hvor jeg får lavet noget forkert

Brugbart svar (0)

Svar #16
30. november 2006 af mathon

2,16*10^-5 J = 1.34817_eV

antal dannede atmosfærisk_luftionpar:
1.34817_eV/(34_eV/ionpar) = 3.96519*10^12_enkeltladede ionpar

det svarer til en ladning på:
3.96519*10^12*1.60218*10^(-19)_C = 6.35294*10^(-7)_C

svarende til 6.35294*10^(-7)_C/(1.51898*10^(-4)_kg) =
4.18237*10^(-3)_C/kg

omregnet til R: 4.18237*10^(-3)_C/kg/(2.58*10^(-4)_C/kg)*1_R =

1.62107*10_R = 16.2107_R



Svar #17
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

okay takker for hjælpen, det er tættere på det resultat som jeg har opgivet end hvad jeg selv fandt frem til.

lige et sidste spørgsmål, er C/kg det samme som Gy? eller i givet fald hvordan laver jeg det om?

Brugbart svar (0)

Svar #18
30. november 2006 af mathon

Enheden for absorberet dosis kan også være gray (Gy):
1_Gy = 1_J/kg

og bliver

2,16*10^-5 J/(1.51898*10^(-4)_kg) = 1.422*10^(-1)_J/kg =

0.1422_Gy


Svar #19
30. november 2006 af PinQoo (Slettet)

okay.. Mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: hjælp- Røntgendosis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.