Fysik

Biltur

01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)
Har en smule svært ved at løse følgende opgaver:

En bil accelererer fra hvile til farten 72km/s på 8,0s med konstant acceleration.
-Beregn accelerationen!
-Beregn, hvor langt bilen kører, mens den accelererer.

Bilen kører med en konstant hastighed på 72 km/h i 25s. Herefter opdager føreren en forhindring, og bilen bremser med konstant acceleration, indtil den står stille. Bilen kører i alt 630 m på denne del af køreturen.
-Hvad var accelerationen under opbremsningen?

Nogen der kan hjælpe??

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2006 af mathon

72_km/t- --> ??m/s

Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2006 af mathon

acceleration er fartændring pr tid:

1) hvor meget ændrer farten sig?

2) på hvor lang tid?

3) hvor meget ændrer farten sig så på 1 sek?

Svar #3
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

72km/h => 259.200km/s
259.200km/s * 8s = 2.073.600km/s^2

eller er jeg helt galt på den??

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2006 af mathon

...ja faktisk:

72_km/h = (72/3.6)_m/s = 20_m/s

Svar #5
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

hvor kommer de 3,6 fra??

Svar #6
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

aha..ok..kan godt se det nu...men det resulatat er det accelerationen? I så fald, burde den så ikke stå i m/s^2???

Svar #7
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

20m/s*8s=160m/s^2
rigtigt??

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. december 2006 af mathon

fartændring 20_m/s - 0_m/s = 20_m/s

fartændringen har taget 8_s

acceleration = fartændring pr sek: 20_m/s/(8_s) = 2.5_m/s^2

Svar #9
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

mhh.. ok..
til 2. punkt i opgaven kan jeg så tillade mig at beregne på denne måde:

v=(2,5m/s^2)*(8s)+(20m/s)=40m/s=144km/t
V´=½*((20m/s)+(40m/s))=30m/s

delta(s)=30m/s*(8s)=240m

ser det nogenlunde rigtigt ud??

Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2006 af mathon

af

s = (1/2)*a*t^2 + vo*t + so

s - so = (1/2)*a*t^2 + vo*t

delta_s = (1/2)*a*t^2, da vo = 0_m/s

Svar #11
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

jah det er den metode jeg har brugt, er det forkert?

Svar #12
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

der er jo en formel det lyder:
delta(s)= middelhastigheden * delta(t)


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. december 2006 af mathon

delta_s = (1/2)*2.5_m/s^2*(8_s)^2

Brugbart svar (0)

Svar #14
01. december 2006 af mathon

#12
kan du godt bruge!

s = (v+vo)/2*t = (20_m/s)/2*8_s =

Svar #15
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

så for at finde ud af hvor meget bilen har kørt mens den accelererede, kan jeg så gøre det på den måde jeg selv nævnte el? Da får jeg at bilen skulle have 240 m, passer det ikke nogenlunde, eller er der et sted hvor jeg benytter mig af noget forkert???

Brugbart svar (0)

Svar #16
01. december 2006 af mathon

sidste del:

brug

2*a*delta_s = v^2 - vo^2

2*a*delta_s = - vo^2, da sluthastigheden v er 0_m/s

BEMÆRK: bremseaccelerationen er negativ, da vejlængde og acceleration - som egentlig er vektorer - er modsat orienterede = acceleration modsat kørselsretningen (også kaldet deceleration)


Svar #17
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

Men på den anden måde, du nævnte, får jeg resultatet til at være lig 80 m. Er 240m så forkert?

Brugbart svar (0)

Svar #18
01. december 2006 af mathon

240 m er forkert!

kig på #12 en gang mere - middelhastigheden - hvor stor er den???

Brugbart svar (0)

Svar #19
01. december 2006 af mathon

middelhastigheden V_m = (20-m/s + 0_m/s)/2 = 10_m/s

delta_t =(8-0)_s = 8_s

delta(s)= middelhastigheden * delta(t)

delta(s)= 10_m/s*8_s =(10*8)*(m/s*s) = 80_m

Svar #20
01. december 2006 af La Gioconda (Slettet)

mhhh..ok..

men så til sidste del, så forstår jeg ikke helt hvordan eller rettere hvilke tal jeg sætter ind på #16
???
Jeg har forsøgt men får mærkelige resultater...

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.