Fysik
Fysisk forklaring??
08. december 2006 af
La Gioconda (Slettet)
Et lille spørgsmål;
Det er en god tommelfingerregel, at en fordobling af en bils fart fører til en firedobling af bremselængden.
-Hvordan kan denne tommelfingerregel forklares rent fysisk?
Det er en god tommelfingerregel, at en fordobling af en bils fart fører til en firedobling af bremselængden.
-Hvordan kan denne tommelfingerregel forklares rent fysisk?
Svar #1
09. december 2006 af fixer (Slettet)
Hvis faten dobles, firedobles den kinetiske energi. Samme bremsekraft skal derfor virke over en fire gange så stor strækning for at reducere den kinetiske energi til nul.
Svar #2
09. december 2006 af -Zeta- (Slettet)
E = ½ * m * v<sup>2</sup>
Bil (1000 kg) ved 50 km/t:
E = ½ * 1000 kg * (50 km/t)<sup>2</sup> = 96450,617 J
Bil (1000 kg) ved 100 km/t:
E = ½ * 1000 kg * (100 km/t)<sup>2</sup> = 385802,469 J = 4 * 96450,617 J
Bil (1000 kg) ved 50 km/t:
E = ½ * 1000 kg * (50 km/t)<sup>2</sup> = 96450,617 J
Bil (1000 kg) ved 100 km/t:
E = ½ * 1000 kg * (100 km/t)<sup>2</sup> = 385802,469 J = 4 * 96450,617 J
Svar #4
09. december 2006 af mathon
...det samme som i #1 og #2, men skrevet lidt "anderledes"... = ...gammel vin på ny flaske...
E_kin(v) = (1/2)*m*v^2
E_kin(2v) = (1/2)*m*(2v)^2 = (1/2)*m*4*v^2 = 4*[(1/2)*m*v^2] = 4*E_kin(v)
det angtages, at bremsekraften F_br er ENS ved begge hastigheder!
ved hastigheden v: F_br*s_br(v) = E_kin(v),
hvoraf
s_br(v) = E_kin(v)/F_br
ved hastigheden 2v: F_br*s_br(2v) = 4*E_kin(v)
hvoraf
s_br(2v) = 4*[E_kin(v)/F_br] = 4*s_br(v)
E_kin(v) = (1/2)*m*v^2
E_kin(2v) = (1/2)*m*(2v)^2 = (1/2)*m*4*v^2 = 4*[(1/2)*m*v^2] = 4*E_kin(v)
det angtages, at bremsekraften F_br er ENS ved begge hastigheder!
ved hastigheden v: F_br*s_br(v) = E_kin(v),
hvoraf
s_br(v) = E_kin(v)/F_br
ved hastigheden 2v: F_br*s_br(2v) = 4*E_kin(v)
hvoraf
s_br(2v) = 4*[E_kin(v)/F_br] = 4*s_br(v)
Skriv et svar til: Fysisk forklaring??
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
