Fysik

Bjælkeligningen

10. december 2006 af Marie Hansen (Slettet)
Jeg læser udledningen af bjælkeligningen i "Videregående fysik" af Øhlenschlæger.

Han opstiller følgende momentsætning:
(M+dM)-M+(dx/2)V - (dx/2)(V+dV) = 0

Han reducerer til:

(dM/dx) = V + (dV/2)

Men hvor kommer det V fra? Jeg kan ikke se hvorfor det ikke giver (dM/dx) = (dV/2).
Nogen der kan hjælpe mig med den reduktion?

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2006 af fixer (Slettet)

Man negligerer produktet af to differentielle størrelser.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. december 2006 af fixer (Slettet)

Nu jeg kigger nærmere på den, kan jeg godt se, at ikke engang svaret i #1, som grundlæggende er rigtigt nok, løser dit problem.

Jeg kender intet til nævnte bog, så du bliver nødt til at skrive præcist - og jeg mener virkeligt _helt_ præcist - hvad der foregår og hvad symbolerne står for, hvis vi skal finde ud af hvad der er galt.

Jeg kan tænke mig at man betragter at længdeudsnit dx af en bjælke og så opskriver momentligevægten. Men det må du lige forklare omhyggeligt.

Svar #3
10. december 2006 af Marie Hansen (Slettet)

Tak!!

Vi kigger på et udsnit af en bjælke med længden dx, så kan momentsætningen om dettes tyngdepunkt opstilles. I punktet x virker en forskydningskraft V= V(x,t), som afhænger af både sted og tid. Samtidig er der et moment fa normalspændingen, som betegnes M. I punktet x+dx betegnes forskydningskraften V+dV og momentet m+dM.

Følgende momentsætning opstilles:
(M+dM)-M+(dx/2)V - (dx/2)(V+dV) = 0

Han reducerer til:

(dM/dx) = V + (dV/2)

Er det omhyggeligt nok?

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. december 2006 af fixer (Slettet)

Hvis forskydningsspændingen virker i punktet x, kan den ikke give noget moment om dette punkt. Derfor forstår jeg ikke, hvorfra leddet ½dxV (det midterste) skulle komme. Med det in mente kan ligningen reduceres til det, dit spørgsmål går på. Men jeg vil henholde mig til #1 og bortkaste produktet af differentielle størrelser og ende ud med

dM/dt = V

Skriv et svar til: Bjælkeligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.