Matematik

Eksponentialregning

11. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)
Håber i vil hjælpe mig lidt - bare give mig lidt hints =)

I vand, der er mættet med luft, er luftindholdet, og dermed iltindholdet, afhængig af vandtemperaturen, idet luftindholdet falder med stigende temperatur.

Under normale omstændigheder, vil iltindholdet i vand, der er mættet med luft, falde med 2,2% for hver grad ºC vandet opvarmes.

Ved 5ºC indeholder rent vand, der er mættet med luft, 12,8 mg ilt per liter vand.

Som matematisk model, der angiver iltindholdets afhængighed af temperaturen t, opstilles en funktion

f(t) = b•e^-kt , t = ]0;40[

Hvor f(t) er iltindholdet målt i mg per liter.

i) Bestem konstanterne b og k


Jeg skal jo bruge nogle koordinater for at regne den ud, som en eksponentialfunktion - hvor, i ovenstående tekst, finder jeg disse koordinater? - Kan jeg ikke lige gennemskue.

På forhånd mange 1000 tak for hjælpen
=)

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2007 af ibibib (Slettet)

(5; 12.8) og (5+1; 12.8·0.978)

Svar #2
11. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Kan man ikke forkorte denne-->(5+1; 12.8·0.978)

til fx: (6, 12.518)?

Hvor er 0.978 fra?

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2007 af ibibib (Slettet)

Jo, det kan (og skal) man da gøre.

Luftfugtigheden falder med 2,2%. Det betyder at fremskrivningsfaktoren er
a = 1-2,2% = 1-0,022 = 0.978

Svar #4
11. januar 2007 af Eagle-Eye (Slettet)

Hvad kan det være, at du henh. minusser med 1 - og plusser med 1 ved 5?..

Mange tak for hjælpen i øvrigt.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2007 af ibibib (Slettet)

Læs opgaven grundigt :)
For hver grad vandet opvarmes betyder at ved 6 grader er luftfugtigheden faldet med 2,2% i forhold til luftfugtigheden ved 5 grader.
Temperaturen STIGER og luftfugtigheden FALDER.

Skriv et svar til: Eksponentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.