Matematik

bestem tallet p

16. januar 2007 af yazahra (Slettet)
hej alle sammen ..

sider her og skal lave mine math opgaver færdig, men kan ik løse den sidste af dem.
håber nogle af jer eksperter kan hjælpe mig.
opgaven lyder således:

linjen y = -2x-5 er tangent til parablen y = x^2-6x+p.
bestem tallet p ????


håber i vil hjælpe
på forhånd tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2007 af dnadan (Slettet)

Hvis vi kalder:
tangenten for t(x), og parablen som f(x), så skal du sige:
t'(x)=f'(x), for herefter at løse ligningen, hvormed du så kender x-værdien for skærringspunktet.
Du finder nu y-værdien, ved at indsætte din fundne x-værdi i t(x).
Nu har du et punkt, og herved kan du finde tallet p ved indsættelse af dit punkt i f(x)...

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. januar 2007 af Peter_F (Slettet)

Linjen: y_1=-2x-5

Parablen: y_2=x^2-6x+p

Du ved at du har et fælles punkt, derfor:

y_1=y_2 => -2x-5=x^2-6x+p

Det er en andengradsligning.

Den skal netop have 1 løsning da linjen tangerer parablen. Derfor skal determinanten være lig med nul.

På den måde får du 1 ligning med 1 ubekendt (p).

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2007 af Peter_F (Slettet)

#1 sådan kan man også gøre :)

Svar #4
16. januar 2007 af yazahra (Slettet)

okii ...jeg prøver at løse den nuu.

Svar #5
16. januar 2007 af yazahra (Slettet)

#1

mener du at jeg skal differentere y = -2x-5 og
y = x^2-6x+p.
og sætte dem ligemed hinanden ....

Svar #6
16. januar 2007 af yazahra (Slettet)

#2:
hvordan vil du løse denne -2x-5=x^2-6x+p som en andengradsligning???


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2007 af Peter_F (Slettet)

#6 -2x-5=x^2-6x+p => x^2-4x+p+5=0

Det er en andengradsligning på formen ax^2+bx+c=0.

I vores tilfælde er a=1, b=-4 og c=p+5

Determinanten=0, derfor:
b^2-4ac=0

a, b og c indsættes:
(-4)^2-4*1*(p+5)=0 => 16-4p-20=0 => -4p=4 => p=-1

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2007 af dnadan (Slettet)

#5
Det var præcis det jeg mente:)

Svar #9
16. januar 2007 af yazahra (Slettet)

okii tusind tak for hjælpen .... :)

Skriv et svar til: bestem tallet p

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.