Matematik

Integrale..uden hjælpemidler

07. februar 2007 af Jelly (Slettet)
Jeg har en opgave som ikke kan finde ud af og den er uden hjælpemidler:

Beregn integralet

S x * e^(x^2-1) øvre grænse 1 og nedre grænse 0

Mit bud:

[ (1/2)x^2 * ???]

Ved ikke lige hvordan man skal integrere e^(x^2-1)?

Håber nogle kan give mig nogle hints.

På forhånd tak




Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Der er ikke nogen ``simpel'' stamfunktion til exp(x²-1).

Da du har et produkt af to funktioner, skal du nok have differentieret den ene og integreret den anden. Som sagt er der ikke nogen simpel stamfunktion til exp(x²-1), så lad os differentiere den i stedet for:



Jamen dog! Den afledede af exp(x²-1) er altså netop lige med 2 gange integranden, så



Nu må du selv indsætte grænserne!

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#1:
Fedt da, Jeg prøver lige igen!

Del 1:



Del 2:



hvor k er en integrationskonstant.

Svar #3
07. februar 2007 af Jelly (Slettet)

#2
Hvorfor er den afledede af exp(x^2-1) 2 gange integranden? Kan du uddybe det mere eller henvise til en regel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. februar 2007 af ibibib (Slettet)

Du kan også benytte substitution t=x²-1.

dt/dx=2x <=> 1/(2x)·dt=dx.

De nye grænser er -1 og 0.

1
S x * e^(x^2-1) =
0

0
S 1/2·e^t dt =
-1

osv.

Svar #5
07. februar 2007 af Jelly (Slettet)

?

Svar #6
07. februar 2007 af Jelly (Slettet)

okay...

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2007 af ibibib (Slettet)

#5 og #6 Hvad betyder det?

Svar #8
07. februar 2007 af Jelly (Slettet)

har forstået det nu, ifølge #4 :D

Men tænkte på #2 hvordan kommer man på den ide at differientere da der ikke findes nogen simpel stamfunktion til exp(x²-1)?

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. februar 2007 af Dominik Hasek (Slettet)

#8:
Integranden er jo et produkt af to funktioner, og da man kun kan finde en simpel stamfunktion til x, differentierer man den anden! (Husk på reglen for integration af et produkt af to funktioner.)

Skriv et svar til: Integrale..uden hjælpemidler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.