Matematik
hjælp til induktionsbevis efterlyses
21. februar 2007 af
sjacob (Slettet)
hej igen
jeg opretter lige en ny tråd, da der var en række skrivefejl i den anden tråd. jeg har brug hjælp til at bevise flg.:
Cn = T1 + T2 + T3 + ... + Tn
Vis ved et induktionsbevis, at der for det n’te tetraedetal gælder, at
Cn+1 = 1/6n(n+1)(n+2)
indtil nu er jeg kommet frem til flg.:
Først undersøges om sætningen er gyldig for det mindste naturlige tal, den skal gælde
for, dvs. n = 1:
C1 = 1/6*1(1 + 1)(2*1 + 1)=1/6(1*2*3 = 1
Dette er netop værdien af det første tetraedetal, dvs. at præmis (1) er opfyldt. Vi skal nu undersøge, om præmis (2) også er opfyldt. Vi antager derfor, at formlen (*) er sand for et vilkårligt naturligt tal n, og vi skal derfor vise, at formlen også er gyldig for den efterfølgende værdi n+1, således at:
Cn+1 = T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1((n+1)+1(n+1)+2))
=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det må give denne opstilling, der derpå skal udregnes:
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
er dette rigtigt opstillet? jeg har selvfølgelig regnet videre på ligningen, men kan ikke få det til at passe.
er der en, der kan hjælpe mig videre eller se, hvor jeg går galt i byen?
på forhånd tak
søren
jeg opretter lige en ny tråd, da der var en række skrivefejl i den anden tråd. jeg har brug hjælp til at bevise flg.:
Cn = T1 + T2 + T3 + ... + Tn
Vis ved et induktionsbevis, at der for det n’te tetraedetal gælder, at
Cn+1 = 1/6n(n+1)(n+2)
indtil nu er jeg kommet frem til flg.:
Først undersøges om sætningen er gyldig for det mindste naturlige tal, den skal gælde
for, dvs. n = 1:
C1 = 1/6*1(1 + 1)(2*1 + 1)=1/6(1*2*3 = 1
Dette er netop værdien af det første tetraedetal, dvs. at præmis (1) er opfyldt. Vi skal nu undersøge, om præmis (2) også er opfyldt. Vi antager derfor, at formlen (*) er sand for et vilkårligt naturligt tal n, og vi skal derfor vise, at formlen også er gyldig for den efterfølgende værdi n+1, således at:
Cn+1 = T1+T2+T3+...+Tn+(n+1)=1/6(n+1((n+1)+1(n+1)+2))
=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det må give denne opstilling, der derpå skal udregnes:
1/6n(n+1)(n+2)+(n+1)=1/6(n+1)(n+2)(n+3)
det er sidste linie, der går galt for mig..
er dette rigtigt opstillet? jeg har selvfølgelig regnet videre på ligningen, men kan ikke få det til at passe.
er der en, der kan hjælpe mig videre eller se, hvor jeg går galt i byen?
på forhånd tak
søren
Svar #1
21. februar 2007 af Riemann
Måske kan du bruge følgende note:
http://www.math.ku.dk/kurser/2006-07/blok2/linalg/notea.pdf
http://www.math.ku.dk/kurser/2006-07/blok2/linalg/notea.pdf
Svar #2
22. februar 2007 af sjacob (Slettet)
jeg takker mange gange for linket. det har hjulpet mig meget.
tak
søren
tak
søren
Skriv et svar til: hjælp til induktionsbevis efterlyses
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
