Fysik

Fysikopgave (1.g)

24. marts 2004 af Godfather (Slettet)
Jeg har lige lavet mit fysikopgavesæt. Dog kunne jeg ikke finde ud af én af opgaverne. Denne har ordlyden:

"Opgave 9:

Et tørelement med en hvilespænding på 4,5 V forbindes med en pære med resistansen 8 ohm, når den lyser. Polspændingen er 4,35 V.
a) Bestem elementets indre resistans.
b) Hvilken effekt afsættes i henh. pæren og i elementet?
c) Hvor stor en procentdel af effekten afsættes i elementet?"

Jeg antager, at jeg skal bruge P = U*I og U= I*R... Jeg er lidt lost, håber der er en som er god til fysik der gider hjælpe :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2004 af riquelme (Slettet)

jeg ved ikke lige hvad et "tørelement" er, men jeg antager at det fungerer som et batteri...

a) V = E - Ir, hvor V er polspændingen, E er hvilespændingen og r er den indre resistans.. du finder først I og derefter r udfra ovennævnte ligning...

b) P=IR²

c) det skulle være til at finde ud af når du kender den afsatte effekt i både pæren og "tørelementet"

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. marts 2004 af sontas (Slettet)

1) Ri = U0 - Up/I, den indre modstand er hældningskoefficienten for karakteristikken for elementet med modsat fortegn.

ville bare lige uddybe lidt ;).

Svar #3
25. marts 2004 af Godfather (Slettet)

Tak... Men hvordan bestemmer jeg I - jeg har jo hverken U eller P?

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2004 af riquelme (Slettet)

Resistansen i pæren er 8 ohm og spændingen over den er 4.35 V...

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2004 af sontas (Slettet)

u0 er det samme som hvilespændingen og hvilespændingen er det samme som EMK (elektro motorisk kræft).

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2004 af riquelme (Slettet)

ok.. så fik vi lige det sat på plads ;)

Skriv et svar til: Fysikopgave (1.g)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.