Matematik

faktorisering

04. marts 2007 af bobblomst (Slettet)
nogen der kan hjælpe med denne ...

x^2-4x+5

man skal faktorisere, men jeg kan ikke huske hvordan man lige gør ..

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. marts 2007 af sigmund (Slettet)

Du løser ligningen x²-4x+5=0. Polynomiet kan så skrives som (x-r1)(x-r2), hvor r1 og r2 er de to løsninger til førnævnte ligning.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. marts 2007 af me_strix (Slettet)

#1 Har self ret, men x²-4x+5=0 har desværre ingen løsninger.

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. marts 2007 af sigmund (Slettet)

#2,

Ja, det kan jeg se nu, når jeg plotter polynomiet. Dermed kan polynomiet ikke skrives som (x-r1)(x-r2) (inden for de reelle tal). Et hurtigt bud er dog (x-2)²+1, men dette gælder ikke som faktorisering.

Hvis vi tillader komplekse tal, så kan polynomiet faktoriseres som (x-(2-i))(x-(2+i)) = (x-2+i)(x-2-i).

Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2007 af Jitterbug (Slettet)

Hvis du vil faktorisere x skal du:

x^2-4x+5=0

=

x(x-4)=0

Ved hjælp af nulreglen skal du nu regne opgaven. (den siger at to multiplicerede tal, der giver nul, skal der være en af dem der er nul. Ex: a * 0 = 0)

Du ved at den ene faktor er nul, så nu står der=

x=0 v x-4=0

Dette løser du som en ligning:

x=0 v x=4

DVS. at resultatet har derfor to løsninger

x=0 v x=4

Håber det hjælper dig :)




Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2007 af me_strix (Slettet)

#4 Du skulle måske lige prøve at sætte x=0 v x=4 ind i x^2-4x+5=0, det giver forståligt nok 5 i begge tilfælde.

Det er fordi du glemmer
x(x-4)=0
=
x^2-4x=0

og ikke

x^2-4x+5=0

Altså trækker du 5 fra, på venstre side af lighedstegnet, unden at trække 5 fra på højre side :-)

0# Må have skrevet ligningen forkert op, for den kan ikke faktoriseres indenfor de reelle tal.

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. marts 2007 af Jitterbug (Slettet)

#5

Ja hovsa, du har helt ret.
Læste forkert. Men ja #0 må være skrevet forkert.

Skriv et svar til: faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.