Matematik

Isolere fra formel

15. marts 2007 af missjoy (Slettet)
Hej Allesammen

sidder med en formel for en tønde som jeg ikke kan få isoleret.

Formlen:

V=(1/12)*pi*h(2D^2+d^2)

Jeg skal ha` isoleret D

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. marts 2007 af mathon

V=(1/12)*pi*h(2D^2+d^2)

2D^2+d^2 = (V*12)/(pi*h)

2D^2 = (V*12)/(pi*h)-d^2

D^2 = [(V*12)/(pi*h)-d^2]/2

D = [[(V*12)/(pi*h)-d^2]/2]^0,5

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Kom selv med et bud først :-)
Ellers kan jeg da hjælpe på vej med at sige, at du kan starte med at isolere (2D^2+d^2).

Svar #3
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

jeg har virkelig prøvet mange gange og har ikke mindre en 3 forskellige bud, tror jeg har set mig blind på den.

1)

V=(pi*h)/12(2D^2+d^2)
V/(pi*h)/12=2D^2+d^2
(V/(pi*h)/12)-d^2=2D^2
?

jeg roder rundt i den

tak fordi i har tid

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Ja, du er helt på rette vej! Bare husk parenteser.
(V/((pi*h)/12))-d^2=2D^2
Hvordan vil du så isolere D herfra? Du kunne f.eks. starte med at dividere med to på den anden side af lighedstegnet, så der kommer til at stå:
D^2=....

Svar #5
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

D^2=((V/(pi*h)/12)-d^2)/2
D=(((V/pi*h)/12)-d^2)/2)^0,5

kan vi ikke prøve med de tal jeg har, for kan bare ikke få den til at gå op

h=70
d=30
V=100

Tak for alt din hjælp det er rigtig rart

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Ja, det er helt korrekt, det du der har lavet. Du mangler bare lige en parentes igen ;)
D=((((V/pi*h)/12)-d^2)/2)^0,5
Sådan.
Hvad er det, du ikke kan få til at gå op?

Svar #7
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

når jeg så sætter tallene ind så får jeg et mærkelig resultat, og hvis jeg sætter det ind i den orginale formel giver det ikke 100 som V jo er..

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Min lommeregner vil underligt nok ikke regne det ud. Jeg prøver lige at fikse lidt med det.

Svar #9
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

tak for det, for jeg har også prøvet alt, når jeg solver den skal den give 47,73 men det kan jeg ikke igennem formlen

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Er du sikker på, at dine oplysninger er rigtige?

Brugbart svar (0)

Svar #11
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Jeg kan ikke engang solve den! :S

Svar #12
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

ja 100 %

beregn den indre diameter D når tønden skal kunne rumme 100 liter

d = 30 cm
h = 70 cm
v = 100 liter

formel:

V = (1/12) * pi * h * (2D^2 + d^2)

det er hvad der står i opgaven

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Hvis man ser rent fysisk på det, skal du vel først have regnet 100 liter om til cm^3.?

Svar #14
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

det er rigtig nok men det er vel bare at gange med 1000 for at få det ud i liter ikke, det havde jeg lige glemt, prøver lige på lommeregneren

Brugbart svar (0)

Svar #15
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af at omregne sådan noget. Hehe. Har altid været mit svage punkt ;) Men prøv lige at tjekke det på lommeregneren, ja.

Svar #16
15. marts 2007 af missjoy (Slettet)

det var rigtig tæt på den gik op men ikke helt, den gav 94,7 liter, så må kikke vider på den imorgen for nu vil jeg sove, du skal virkelig ha mange tak, det fik mig da et skridt vider i det... ha det godt frem over

Brugbart svar (0)

Svar #17
15. marts 2007 af mathon

jeg studsede godt nok over den "tøndeformel":

se
http://peecee.dk/?id=34536




Brugbart svar (0)

Svar #18
15. marts 2007 af Christina_Jensen (Slettet)

Jo tak, og i lige måde.
Jamen det var da så lidt. Håber du kunne bruge det lidt.

Brugbart svar (0)

Svar #19
16. marts 2007 af mathon

angående #17

der er begået en beklagelig fortegnsfejl, så link'et burde have været

http://www.peecee.dk/index.php?id=34571

men beregningen er foretaget på grundlag af tønden som en hul cylinder, hvilket giver D-d=(52-30)cm = 22cm, hvilket jo ikke er særlig realistisk.

Ved opslag andetsteds er fundet formlen

V=pi/15*h*(2D^2+D*d+0,75d^2)

Brugbart svar (0)

Svar #20
16. marts 2007 af mathon

videreførelse af
svar #19

se
http://peecee.dk/?id=34573

Skriv et svar til: Isolere fra formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.