Fysik

HJÆÆÆÆÆLP!

21. marts 2007 af beer (Slettet)
Er der ikke nogen som vil hjælpe med denne fysikopgave?
ELISA - fysik højt niveau 12 august 2005
På Aarhus Universitet har man bygget en lagerring ELISA til lagring af ioner. Ionerne bevæger sig
rundt i et 7,62 m langt, lukket rørsystem, som er pumpet næsten lufttomt. ELISA udmærker sig blandt
andet ved, at afbøjningen af ionerne i rørsystemet udelukkende sker ved brug af elektriske felter.
Dette indebærer en række tekniske og økonomiske fordele.
I lagerringen er det muligt at opbevare det særlige carbonmolekyle C60 i form
af enkeltladede C60
– -ioner. I et eksperiment har den enkelte ion i lagerringen
farten 82 km/s.
a) Hvor lang tid er en ion om at foretage ét omløb i lagerringen?
C60
– -ionernes bevægelse i lagerringen udgør en elektrisk strøm med strømstyrken
8,5 mikro A.
b) Hvor mange ioner er der i lagerringen?
I hver ende af lagerringen afbøjes ionerne i en cirkelformet bane af et elektrisk
felt. Feltet frembringes af to halvcirkelformede elektroder med radius henholdsvis
235 mm og 265 mm. Størrelsen af feltstyrken er ens overalt i området
mellem elektroderne. Feltets retning fremgår af figuren.
(kan findes på nettet, ved ikke hvordan jeg får det herind)
c) Bestem spændingsfaldet mellem elektroderne, hvis C60
– -ionerne skal bevæge
sig i en cirkelbane midt imellem de to elektroder.

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2007 af QaZZaQ

Hvori opstår problemerne? Omregn til SI -enheder
a) s=v*t

b) I=dq/dt

c) F=qE=mv^2/r; U=E*d.

Skriv et svar til: HJÆÆÆÆÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.