Fysik
Fysikopgaver til fredag
31. marts 2004 af
tr0lle (Slettet)
Kan I hjælpe med at sætte mig igang? Jeg er totalt væk i denne: - tak
En bil er 20 m fra et lyskryds og har en hastighed på 70km/h, da den begynder at bremse.
Den når kun lige netop at bremse op for rødt lys.
a) bestem acceleration
b) hvor lang tid tager opbremsningen?
jeg har fået at vide, at dert ikke skulle være så svært.. men jeg har ikke været i skole sidste uge, og har lidt svært ved denne opgave, efter 0 gennemgang af lign. opgaver....... på forhånd tak
En bil er 20 m fra et lyskryds og har en hastighed på 70km/h, da den begynder at bremse.
Den når kun lige netop at bremse op for rødt lys.
a) bestem acceleration
b) hvor lang tid tager opbremsningen?
jeg har fået at vide, at dert ikke skulle være så svært.. men jeg har ikke været i skole sidste uge, og har lidt svært ved denne opgave, efter 0 gennemgang af lign. opgaver....... på forhånd tak
Svar #1
31. marts 2004 af Brian (Slettet)
Du ved, at ved konstant acceleration a er
v = a*t,
s = 1/2*a*t^2,
hvor t er den tid, som accelerationen har varet, og hvor s er den tilbagelagte afstand, vel at mærke når vi starter fra s = 0 ved t = 0.
Dette kan godt bruges her, hvis vi siger, at stoplinien ved lyskrydset svarer til s = 0, t = 0 og i øvrigt regner bagud i tid.
Du kender v og s og du mangler a og t.
Dette er to ligninger med to ubekendte; prøv f.eks. at isolere a i v-formelen og sæt denne ind i s-formelen, så kan du let finde t ud fra s-formelen, og dermed a ud fra v-formelen.
Læg nøje mærke til hvad disse udregninger betyder: hvis du regner med positivte tal, har du i virkeligheden beregnet tid og acceleration for at en bil accelererer op fra v = 0 til v = +70km/t over 20 meter. Det kræver et lille argument, at sige, at dette løser den tilsvarende opbremsningsopgave, det var det jeg mente med at regne bagud i tid.
v = a*t,
s = 1/2*a*t^2,
hvor t er den tid, som accelerationen har varet, og hvor s er den tilbagelagte afstand, vel at mærke når vi starter fra s = 0 ved t = 0.
Dette kan godt bruges her, hvis vi siger, at stoplinien ved lyskrydset svarer til s = 0, t = 0 og i øvrigt regner bagud i tid.
Du kender v og s og du mangler a og t.
Dette er to ligninger med to ubekendte; prøv f.eks. at isolere a i v-formelen og sæt denne ind i s-formelen, så kan du let finde t ud fra s-formelen, og dermed a ud fra v-formelen.
Læg nøje mærke til hvad disse udregninger betyder: hvis du regner med positivte tal, har du i virkeligheden beregnet tid og acceleration for at en bil accelererer op fra v = 0 til v = +70km/t over 20 meter. Det kræver et lille argument, at sige, at dette løser den tilsvarende opbremsningsopgave, det var det jeg mente med at regne bagud i tid.
Skriv et svar til: Fysikopgaver til fredag
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
