Fysik
lufttrykket
28. marts 2007 af
beer (Slettet)
3. Lufttrykket i en flykabine
En flypassager tømmer en flaske vand under en flyvetur og skruer låget på. Ved landingen er den bløde plastikflaske krøllet delvist sammen. Plastikflaskens rumfang var oprindeligt 0,50 L, og efter landingen var rumfanget 0,38 L. Trykket ved jordoverfladen var 103 kPa. Man kan regne med, at temperaturen af luften i flasken var konstant under flyveturen.
a) Forklar, hvorfor flaskens rumfang bliver mindre.
Vurdér størrelsen af lufttrykket i kabinen, da flasken blev lukket.
En flypassager tømmer en flaske vand under en flyvetur og skruer låget på. Ved landingen er den bløde plastikflaske krøllet delvist sammen. Plastikflaskens rumfang var oprindeligt 0,50 L, og efter landingen var rumfanget 0,38 L. Trykket ved jordoverfladen var 103 kPa. Man kan regne med, at temperaturen af luften i flasken var konstant under flyveturen.
a) Forklar, hvorfor flaskens rumfang bliver mindre.
Vurdér størrelsen af lufttrykket i kabinen, da flasken blev lukket.
Svar #1
28. marts 2007 af Lurch (Slettet)
Trykket i atmosfæren falder med højden over jordens overflade. Dvs at trykket er ret lavt i højden af en flyver.
Den luft der er i flasken højt oppe, har et tryk der svarer til det i flyveren. Dette tryk er lavere end ved jordoverfladen, da man er så højt oppe. Når flyveren så kommer ned, er atmosfære trykket højere end trykket af den luft der er i flasken, hvilket giver et undertryk i flasken, som igen medfører den presses sammen.
For at vurdere trykket i kabinen kan du se på idealgas ligningen, pV=nRT
Den luft der er i flasken højt oppe, har et tryk der svarer til det i flyveren. Dette tryk er lavere end ved jordoverfladen, da man er så højt oppe. Når flyveren så kommer ned, er atmosfære trykket højere end trykket af den luft der er i flasken, hvilket giver et undertryk i flasken, som igen medfører den presses sammen.
For at vurdere trykket i kabinen kan du se på idealgas ligningen, pV=nRT
Svar #2
28. marts 2007 af 150972 (Slettet)
a) For at flasken skal holde dens facon er det nødvendigt, at trykket på flaskens yderside og trykket på flaskens inderside er det samme. Hvis trykket var større indvendig ville flasken bulde udad.
du har lært om idealgasligningen:
P x V = n x R x T
(n x R x T) er konstant derfor:
P x V = k
Nu har vi i din opgave med en lukket beholder, og opgaven skal derfor løses på følgende måde hvor du bruger den viden du lige har fået fra idealgasligningen:
P2 x V2 = k = p1 x V1
101,3 kPa x 0,38L = P1 x 0,50L <=>
P1 = 101,3kPa x 0,38L / 0,50L = facit
du har lært om idealgasligningen:
P x V = n x R x T
(n x R x T) er konstant derfor:
P x V = k
Nu har vi i din opgave med en lukket beholder, og opgaven skal derfor løses på følgende måde hvor du bruger den viden du lige har fået fra idealgasligningen:
P2 x V2 = k = p1 x V1
101,3 kPa x 0,38L = P1 x 0,50L <=>
P1 = 101,3kPa x 0,38L / 0,50L = facit
Skriv et svar til: lufttrykket
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
