Fysik
Skråplan
28. marts 2007 af
gerre (Slettet)
Jeg er igang med fysik projekt. Jeg skal eftervise tyngdeaccelerationen. Dette har vi valgt at gøre, ved først at finde gnidningskraften Fg. Ved Fg = my * Fn. Dette har jeg gjort.
Men så har vi valgt at gå videre og eftervise tyngdeaccelerationen med hjælp af bevægelse på skrå plan. Vi har målt længden af skråplanet, højden og kan derved finde vores vinkel. Så har vi målt det stykke klodsen skal køre nedad, hvor vi så måler tiden den tager på at køre det stykke ned.
Men jeg er faktisk fuldstædig på bar bund her. Jeg har læst afsnittet igennem op til flere gange nu, og kan ikke rigtig finde ud af noget, men hvis der er nogen der bare har en ide til hvordan, så er i velkommen til at sige det?
Men så har vi valgt at gå videre og eftervise tyngdeaccelerationen med hjælp af bevægelse på skrå plan. Vi har målt længden af skråplanet, højden og kan derved finde vores vinkel. Så har vi målt det stykke klodsen skal køre nedad, hvor vi så måler tiden den tager på at køre det stykke ned.
Men jeg er faktisk fuldstædig på bar bund her. Jeg har læst afsnittet igennem op til flere gange nu, og kan ikke rigtig finde ud af noget, men hvis der er nogen der bare har en ide til hvordan, så er i velkommen til at sige det?
Svar #1
28. marts 2007 af Sentinox (Slettet)
Hvad er det præcis i skal eftervise?
Er det at tyngdekræften overhovedet eksisterer eller er det størrelsen af tyngdeaccelerationen?
//Sentinox
Er det at tyngdekræften overhovedet eksisterer eller er det størrelsen af tyngdeaccelerationen?
//Sentinox
Svar #3
29. marts 2007 af Lurch (Slettet)
Du skal se på kræfterne på klodsen. Der er to kræfter der virker på den, tyngdekraften og gnidningskraften.
Nu er det sådan, at kun den komposant af tyngdekraften der er parallel med skråplanet trækker klodsen nedad bakke, den afhænger altså af vinklen (prøv at tegn opstillingen og se på trekanter)
F(parallel)=mg*sin(v)
Gnidningskraften trækker i den anden retning
F(gnid)=F(normal)*my
my har du målt, og F(normal) er den vinkelrette komposant af tyngdekraften (den del af tyngdekraften der trykker klodsen direkte ned i bakken, se igen på trekanterne på din figur)
F(normal)=mg*cos(v)*my
Så skal disse sættes sammen vha. Newtons 2. lov
F(res) = ma = mg*sin(v)-mg*my**cos(v)
heraf kan du finde tyngdeaccelerationen
g=a/(sin(v)-my*cos(v))
klodsens acceleration a kan du beregne ved at måle den tid det tager klodsen at bevæge sig ned af længden s ned af bakken.
s=0.5*a*t^2
Nu er det sådan, at kun den komposant af tyngdekraften der er parallel med skråplanet trækker klodsen nedad bakke, den afhænger altså af vinklen (prøv at tegn opstillingen og se på trekanter)
F(parallel)=mg*sin(v)
Gnidningskraften trækker i den anden retning
F(gnid)=F(normal)*my
my har du målt, og F(normal) er den vinkelrette komposant af tyngdekraften (den del af tyngdekraften der trykker klodsen direkte ned i bakken, se igen på trekanterne på din figur)
F(normal)=mg*cos(v)*my
Så skal disse sættes sammen vha. Newtons 2. lov
F(res) = ma = mg*sin(v)-mg*my**cos(v)
heraf kan du finde tyngdeaccelerationen
g=a/(sin(v)-my*cos(v))
klodsens acceleration a kan du beregne ved at måle den tid det tager klodsen at bevæge sig ned af længden s ned af bakken.
s=0.5*a*t^2
Skriv et svar til: Skråplan
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
