Fysik

Gnidningskoefficient

05. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)
Hvad betyder det, hvis gnidningskoefficienten er større end 1?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2007 af Esbenps

Tror ikke det betyder noget bestemt. Man har formlen
så at gnidningskoefficienten er større end 1 betyder vel bare, at størrelsen på friktionskraften er større end størrelsen på normalkraften.

Svar #2
05. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ok, så det er muligt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. april 2007 af Esbenps

Det skulle jeg mene, ja...

Hvis man søger efter 'coefficient of friction values' på Google finder man fx følgende tabel:

http://www.school-for-champions.com/science/frictioncoeff.htm

Der er adskillige værdier over 1.

Svar #4
05. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Tak, det er en godt link.
Du skulle tilfældigvis ikke vide, hvad forskellen på "static" og "kinetic" er i tabellen, vel?
:)

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. april 2007 af Riemann

Den statiske gnidningskoefficient er et mål for gnidningen mellem et legeme og et underlag, når de ligger stille i forhold til hverandre.

Hvis man vil måle den statiske gnidnigskoefficienten mellem en klods og et underlag, kan man placere klodsen på et skråplan og måle den største vinkel V_max, som skråplanet kan danne med vandret uden at klodsen glider. Da er

mu_statisk = tan (V_max),

hvor mu_statisk er den statiske gnidningskoefficient.

Den kinetiske (dynamiske) gnidningskoefficient angiver gnidningsmodstanden, når klodsen og underlaget bevæger sig i forhold til hinanden.

Hvis en klods bevæger sig på et (ikke-acceleretet) underlag vil den kinetiske gnidning mellem klodsen og underlaget sørge for at klodsen bremes.

Læs evt. selv mere her http://en.wikipedia.org/wiki/Friction

Hvis du skal regne opgaver med friktion, kan du med ret stor sikkerhed regne med, at der ikke skelnes mellem den dynamiske og den statiske gnidningskoefficient (jeg har aldrig selv været ud for det!).

Brugbart svar (0)

Svar #6
05. april 2007 af Riemann

Til det oprindelige spørgsmål angående, hvad det betyder, at gnidningskoefficienten er større end 1:

Dette betyder, vinklen V_max er større end 45 grader, idet tan(45 grader)=1.

Svar #7
06. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Tusin tak for forklaringen! Det var en stor "øjen-åbner". Jeg forstår ikke, hvorfor fysiknogen ikke nævner det, det har i hvert fald hjulpet på min forståelse.
Er følgende rigtigt (er i gang med en rapport):
Coulombs gnidningslov er en empirisk bestemt lov, der lyder:
F_gnid = my * F_N
hvor F_gnid er gnidningskraften/modstanden, my er gnindningskoefficienten og F_N er normalkraften.
F_N kan udregnes ved Newtons 2. lov, da normalkraften på et legeme er vinkelret på underlaget. Fra Newtons 3. lov ved vi, at enhver aktion har en reaktion, og normalkraften er derfor lige stor og modsatrettet i forhold til tyngdekraften (giver det nogen mening???).
F_gnid fortæller noget om, hvor stor en del af normalkraften, der bliver brugt som gnidningskraften. Forholdet mellem dem ses ved gnidninskoefficienten. Hvis my = 0, så er der ingen gnidningskraft. Hvis my = 1, så er gnidningskraften lige så stor som normalkraften, og hvis my > 1, så er gnidningskraften større end normalkraften, og der skal udføres arbejde, før legemet kan glide over overflade (eller??).

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #8
06. april 2007 af Riemann

Jeg ville skrive "friktionskraften er givet ved" i stedet for "Coulombs gnidningslov er en empirisk bestemt lov, der lyder:".

Du skriver:
"F_N kan udregnes ved Newtons 2. lov, da normalkraften på et legeme er vinkelret på underlaget. Fra Newtons 3. lov ved vi, at enhver aktion har en reaktion, og normalkraften er derfor lige stor og modsatrettet i forhold til tyngdekraften (giver det nogen mening???)."

Det du skriver er rigtigt, hvis underlaget er vandret.

Angående:
"F_gnid fortæller noget om, hvor stor en del af normalkraften, der bliver brugt som gnidningskraften. Forholdet mellem dem ses ved gnidninskoefficienten. Hvis my = 0, så er der ingen gnidningskraft. Hvis my = 1, så er gnidningskraften lige så stor som normalkraften, og hvis my > 1, så er gnidningskraften større end normalkraften, og der skal udføres arbejde, før legemet kan glide over overflade (eller??). "

Den første sætning er lidt uheldigt formuleret, synes jeg. Skriv evt. bare at gnidningskraften angiver, hvor stor en friktion der er (dette er måske i virkeligheden så åbenlyst, at det ikke er nødvendigt at skrive det).

Den sidste sætning giver ikke rigtig mening. Du kan bare skrive at for my>1 er gnidningskraften større end friktionskraften


Svar #9
06. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Tak for rettelserne, jeg har nu omskrevet de omtalte dele. Det er vist det. Tak for hjælpen til jer begge :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
06. april 2007 af Esbenps

I øvrigt mener jeg at det staves 'mu' og ikke 'my', men det er vist småting :-)
I din opgave vil du vel bruge symbolet


Svar #11
07. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Netop, men har ingen ide om hvordan du laver tegnet i forummet :)

Svar #12
07. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Prøver lige noget...
Der skulle måske komme et her: µ

Svar #13
07. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hey, det virker :)
Jeg copy/pastede det fra word :)
Lad os se om de også kan med andre græske tegn:
?
p
?
f
?
S
O
?

Svar #14
07. april 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Ok, det gik så knapt så godt :)
Den kan åbenbart kun med µ.

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. april 2007 af Esbenps

Du skriver simpelthen et almindeligt HTML-tag kaldet 'equation'. Dvs. KROKODILLENÆBequationKROKODILLENÆB og det samme bare med en skråstreg foran equation når du afslutter igen. Mellem disse to tags kan du så skrive skråstreg mu og skråstreg sigma osv for at få symboler:



osv :-)

Brugbart svar (0)

Svar #16
09. april 2007 af sheaf (Slettet)

Hvad angår det oprindelige spørgsmål, så er det besvaret før:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=128553

Skriv et svar til: Gnidningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.