Matematik

HJÆLP !!! ; STATISTIK !

14. april 2007 af MetteBirkmose (Slettet)
Har fået en opgave til en aflevering som hedder:

En fabrik fremstiller cylinderformede motorkomponenter. Fabrikken garanterer, at højst 5% af komponenterne er mere end 2 mm fra den ønskede diameter på µ mm. Fra målinger ved man, at diametrene er normalfordelt nf(µ,s ).
Bestem s, når 1) µ = 25 , 2) µ = 15

På et senere tidspunkt ændres fabriksgarantien til, at højst 5% afviger mere end 10% fra µ.
Bestem s, når 3) µ = 25 , 4) µ = 15



Please hjælp, fatter ikke denne her opgave overhovedet ! Det er en aflevering til min gymnasielærer og har virkelig brug for hjælp til den !

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2007 af Madsst (Slettet)

dit problem er: a<P[(X-25)/sd(X)]<b=0,9. Du kender a og b fordi det er henholdsvis 5 % og 95 % fraktilerne i en standard normalfordeling. Så vidt jeg husker er det -1,64 og 1,64, men du må lige slå det op. Du kan nu løse ligningen mht sd(X).

Svar #2
14. april 2007 af MetteBirkmose (Slettet)

Hej [email protected]

Jaeh, tak for hjælpen, har jeg godt set.
Men grunden til at jeg lægger en ny tråd ind der hedder rettet fejl, er fordi jeg tror det er blevet lidt forvirret da jeg fandt ud af at den ikke kunne skrive tegnet for spredning. Forstod ikke helt det du skrev, tror du er gået ud fra det der står, nemlig s, og det er spredningen sigma jeg skal finde.

Ved ikke om du evt. kunne omformulere det hvis det var det du mente?

Hvert fald mange tak for hjælpen, rart med nogle behjælpsomme mennesker herinde:)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. april 2007 af Madsst (Slettet)

Ja, det er sådan set ligegyldigt hvad du kalder det. Det er standardafvigelsen (som jeg kalder sd(X)).
For at omformulerer lidt, jeg kan godt se at det er lidt kort skrevet... Jeg går ud fra at du kender til konfidensintervaller, for det er det opgaven handler om. Hvis du kalder fordelingen af din variaber for X, så er X normalfordelt med middelværdi mu og standard afvigelse sigma. Du får nu at vide at udsving større end 2 mm omkring mu kun sker 10 % af gangene (5 % gangene til hver side). Du skal nu udnytte at du kender fraktilerne i standardnormalfordeling. Du kan nemlig standardisere din variabel X ved at trække middelværdien fra og dividere med standardafvigelsen:
Y = (X-mu)/sigma er standardnormalfordelt. Din oplysning kan du så bruge til at skrive at
P[a<(X-mu)/sigma)<b]=0,9. Værdierne a og b er kendte. De er nemlig 5 % og 95 % fraktilerne i standardnormalfordelingen. Du kan derfor finde sigma ved at løse ligningen...

Svar #4
15. april 2007 af MetteBirkmose (Slettet)

Okay, herligt, mange tak for den udførlige hjælp:)

Skriv et svar til: HJÆLP !!! ; STATISTIK !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.