Matematik

Graf + grafregner

16. april 2007 af MariaTheresa (Slettet)
Jeg bliver simpelthen lige nødt til at spørge igen,

1) Tegn grafen for f=(3x^5)-(5x^3)
Hvordan laver jeg den om, så jeg kan regne toppunkt osv. ud?

2) Man skal løse f(x)=1,5 vha. grafregneren.. Da jeg er sproglig, er vi ikke blevet sat ind i den - ellers fantastiske - maskine, så jeg ved ikke hvordan man gør?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2007 af Mimical (Slettet)

Da der findes flere modeller af grafregnere ville det være rart at få modellen at vide, det giver større muligheder for aat svare mere præcist.

Er der ikke en y funtion på lommeregneren, tast på den og indsæt funktionen. Så er der måske også en graph og en trace funktion. Dem skal du bruge.

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2007 af Esbenps

1) Altså hvis du tænker på ekstrema, så skal du differentiere den og sætte f'(x) = 0.

2) Det, du leder efter, er de steder, hvor funktionsværdien er 1,5. Det vil sige, at hvis du tegner en ny graf for en funktion g(x) = 1,5 så vil du få en vandret linje, hvor skæringspunkterne mellem denne graf og grafen for f(x) vil være løsningerne til ligningen f(x) = 1,5 og disse kan bare udregnes vha. lommeregnerens CALC-funktion (på min TI-83 Plus i hvert fald)...

Svar #3
16. april 2007 af MariaTheresa (Slettet)


Mange tak - jeg har også en T-83.

Jeg tænker ikke på ekstrema, de er fundet. Men normalt når grafen efterfølgende skal tegnes, vill jeg give mig til at regne toppunktet og skæringspunkter md førsteaksen ud - men det kan jeg jo ikke i funktionens nuværende form.. Altså - den skal vel omskrives på en eller anden måde?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2007 af Esbenps

Hvis du har fundet de ekstrema, som funktionen har, så er det jo toppunkterne. Skæringspunkterne med førsteaksen er bare at sætte f(x) = (3x^5)-(5x^3) = x^3(3x^2-5) = 0. Dette er efter omskrivningen bare en simpel andengradsligning og lidt brug af nulreglen.

Svar #5
16. april 2007 af MariaTheresa (Slettet)

Ej, jeg er godt lidt en dør, men.. Hvilken funktion i calc skal man bruge? Synes ikke jeg kan få det til at passe..

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2007 af Esbenps

Du skal gå ind i CALC, når du ser på graferne og så vælge muligheden INTERSECT, som betyder skæring. Så vil den bede dig om at sige, hvilke grafer, du har med at gøre samt at gætte et skæringspunkt. Du sætter så bare markøren hen i nærheden og trykker enter, så burde den give dig skæringspunktet...

Skriv et svar til: Graf + grafregner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.