Fysik

Affyring

23. april 2007 af berivan23 (Slettet)
Hej.. Når man affyrer en raket 90 grader lodret op..
hvordan finder jeg strækningen når jeg kender tiden..
Den 1 tid blev 5 sek..

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2007 af Esbenps

Det har du vist ikke en jordisk chance for at udregne, når du ikke kender dens acceleration. Tror du må være noget mere specifik i dit spørgsmål...

Svar #2
23. april 2007 af berivan23 (Slettet)

Altså jeg kender kun tiden.. og her skal man se bort fra vindmodstand osv..

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2007 af Esbenps

For eksempel kunne den accelere virkelig langsomt opad i 4 sekunder og så falde ned på 1 sekund.
Den kunne også accelerere hurtigt op i 1 sekund og falde ned på 4 sekunder.

Har du kun tiden som information, tror jeg ikke, det er muligt at beregne strækningen, den har tilbagelagt.

Svar #4
23. april 2007 af berivan23 (Slettet)

Så man kan heller ikke beregne vha. den formel:
s=1/2*g*t^2.. men når jeg gør det, giver det en strækning på 40 meter..som er virkelig urealistisk

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2007 af bluegambler (Slettet)

Hvis du skulle have en chance for at beregne noget skulle du have stået eksempelvis 5 meter fra den med en vinkelmåler og målt vinklen mellem jorden og raketten, så kunne du gennem din kendskab til trekanter beregne dig fremtil højden, uden om vindmodstand og acceleration...

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. april 2007 af Esbenps

#4
Indsætter du t = 5s i din ligning, så svarer det til at den falder upåvirket ned mod jorden i 5 sekunder. Den vil på den tid tilbagelægge 40m, som du siger, du får...

Som bluegambler siger, er du nødt til at have kendskab til flere informationer om den. Dens acceleration over hvor lang tid og dens masse, dens maksimale højde eller noget helt tredje...

Svar #7
23. april 2007 af berivan23 (Slettet)

okey... Jeg prøver noget andet såh..

mange tak for jeres hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2007 af CrackerBoy (Slettet)

Hvis man går ud fra at accelerationen finder sted på uendelig kort tid (hvilket ikke en urealistisk hvis man kigger på fx en vandraket) og man ikke medregner vindmodstand osv kan man sagtens regne ud.

Raketten må bruge lige så lang tid på at flyve op som på at dykke ned.

Derfor vil den tage 2,5 sek om at nå sin max højde.

h = 0,5 * g * t^2
=>
h-raket = 0,5 * 9,82 m/s^2 * (2,5 s)^2 = 30,7 m

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2007 af sheaf (Slettet)

Identisk med følgende tråd:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=334215

For vandraketter er det iøvrigt en grov tilnærmelse at antage infinitesimale accelerationstider. Selvom accelerationstiden er ganske kort, typisk af en varighed på ca 50 - 200 ms, tilbagelægger den på denne tid i størrelsesordenen 2-3 m.

Skriv et svar til: Affyring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.