Fysik

gnidningskoefficient

28. april 2007 af Leah (Slettet)
Har lige nogle lette spørgmål, som jeg gerne vil være sikker på, at jeg får besvaret.

Kender nogen et skema over de forskellige gnidningskoefficienter? Dem jeg er ude efter er plastik mod træ og plastik mod glas.

Hvis et legeme er tungt, burde kraften for at trække det over et underlag være større, end hvis legemet var lettere. Ikke sandt?
Derfor skal gnidningskoefficienten blive større, jo større massen af legemet er?

På forhånd tak! (:

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2007 af sapiens (Slettet)

pas på, du forveksler gnidninsKRAFTEN med gnidsningsKOEFFICIENTEN.

du kan finde et skema her: http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Tribology/co_of_frict.htm

gnidningskraften F_g er givet ved
F_g = F_N * my
hvor F_N er normalkraften og my er gnidningskoefficienten. Da F_N = - F_t = -m*g er gnidninsKRAFTEN rigtig nok større for tungere legemer.

Svar #2
28. april 2007 af Leah (Slettet)

Mhh, dvs. gnidningskraften bliver større, jo tungere massen er ...
Jeg har ikke oplyst nogle gnidningskraft.

Kun den kraft (I newton) der bliver trukket med, samt massen. Udfra det skal jeg finde my.

Dvs. Ftræk / ( m * g) = my
Men når massen bliver større, burde my så ikke også blive større? I dette tilfælde bliver det jo mindre.

Godt skema, men kan vidst ikke rigtig finde plastik :/

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. april 2007 af sapiens (Slettet)

Nej, men du ved at F_træk = -F_g, hvis det er helt modsatrettede.
prøv at skrive hele opgaven ind...

Svar #4
28. april 2007 af Leah (Slettet)

Konstant fart

Ftræk = 3,5 N
m = 1,247 kg
m * g = 12,24

Bliver my så ikke 0,28?

Skal bare vide, om my bliver større, når jeg bruger et legeme som er tungere end 1,247 kg i dette tilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. april 2007 af sapiens (Slettet)

my er korrekt bestemt.

så på sammenhængen
my = f_træk/(m*g)
hvad sker der ved my, hvis m bliver større? du kan indsætte tal, hvis de hjælper på forståelsen.

Svar #6
29. april 2007 af Leah (Slettet)

Jamen, hvis massen bliver større, bliver gnidningskoefficienten (my), mindre... Skønt det ike var det jeg havde troet.

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. april 2007 af kaspx (Slettet)

Gnidningskoefficienten bliver ikke mindre. Gnidningskraften derimod ændrer sig proportionalt med legemets masse.

Skriv et svar til: gnidningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.