Fysik

Rumfærgestart

23. april 2002 af SP anonym (Slettet)
opgaven er fra studentereksamen maj 2000:
Rumfærgen er ved start forsynet med en stor cylinderformet tank med brændstof til rumfærgens tre hovedmotorer. på siden af denne tank sidder to løfteraketter.

i de første to minutter efter starten bevirker løfteraketterne og de tre hovedmotorer, at rumfærgen med tank og løfteraketter ud over tyngdekraften er påvirket af en opadrettet konstant kraft af størrelsen F(raket)=41,1MN.
I startøjeblikket har systemet bestående af rumfærge, brændstoftank og faststofraketter massen m(0)=2040 t.
Størrelsen af rumfærgens acceleration lige efter starten er 10,3 m/s2.
I det følgende regnes med en model, hvor der ses bort fra luftmodstand, og hvor rumfærgens lodrette hastighed v som funktion af tiden t siden starten er givet ved:
v(t)=-u*ln(1-k*t)-g*t , hvor g er størrelsen af tyngdeaccelerationen, og u angiver den fart, hvormed forbrændingsprodukterne forlader raketmotorerne. For rumfærgen har u værdien 4,1 km/s. Konstanten k er fastlagt ved: k= F(raket)/(m0*u).
- Hvor højt er rumfærgen kommet op efter 30 s???
- Bestem rumfærgens acceleration til tidspunktet t=30 s.
Bestem, hvor lang tid det i følge modellen varer, før størrelsen af rumfærgens acceleration når op på værdien 3*g.

Svar #1
23. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Er du sikker på at det er maj 2000 ? Den er ikke i mit opgavesæt fra maj 2000 studentereksamen højt niveau ?

Svar #2
24. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Nå det er også ligemeget. Opgaven er ikke så svær:

Du ved at stedfunktionen er hastighedsfunktionen integreret.

Da skal du bare integere v(t) og bruge at s(0)=0. Og derefter indsætte t=30s

Da acceleration er hastighedsfunktionen differentieret skal du altså differentiere hastighedsfunktionen og indsætte t=30.

For at finde ud af hvornår rumfærgen får en acceleration på 3g (29,46 m/s^2) skal du bare sætte det på højre side i din ligning for accelerationen og løse ligningen mht. t.

Svar #3
24. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Tak for hjælpen, men da jeg ikke har matematik på højt niveau, kan jeg altså ikke integrere. Men kan man ikke indtaste ligningen på en grafregner, og så bestemme arealet under kurven?? På den måde får jeg 10778,69 m - er det helt forkert??

Er v(t) differentieret
a(t)=-u*(ln/(1-k))-g ??

Opgaven er nr. 5 i studentereksamen maj-juni 2000 Matematisk linie

Svar #4
24. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Lærer man virkelig ikke at integrere på b-niveau ?

Husk at du kan finde alle eksamenopgaver her:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/

Så kan du referere mere præcist.

Jeg kan se at det opgavesæt som du sidder med er et special sæt hvor det er mening at man skal bruge sin lommeregner til nogle udregninger.

Jeg har lidt probs. med udregningen (hvad får du dit k til at være ?)

Men 10778,69 m lyder meget rimeligt. (metoden er hvert fald rigtig)

v(t) differentieret er

a(t) = u/(1-kt)-g

Husk det er en sammensat funktion.

Svar #5
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Kan man også finde eksamensopgaver i Dansk, inde på undervisningsministeriets hjemmeside - tænker på de der hæfter med 6 opgaveformuleringer ;D

Svar #6
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Nope..

Der er jo ophavsret på teksterne i både dansk, engelsk, tysk...

Svar #7
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Hvad vil du i øvrigt bruge dem til ?

Svar #8
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Er lidt underlig - ved jeg godt *s*

Skal skrive fristil, og hvis nu jeg kunne finde nogle opgaveformuleringer som har været brugt ved studentereksamen, kunne det jo være sjovt at besvare dem, og bruge sindsygt meget tid på det således at jeg kunne sætte min "halvdumme" lærer på plads - det lyder underligt håber i forstår hvad jeg mener.

Svar #9
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Tja. Hvis du bare kan gøre rede for en tekst og lave en ordentlig diskussion kommer du langt !

Sådan en opgave vil der altid være mindst én af.

Hvis du virkelig har sadomasokistiske tendenser kan du jo også øve dig i at skrive et essay. (En af dem som virkelig giver karakterer i periferien af karakterskalen)

Svar #10
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

En ide kunne f.eks. være at redegøre for denne leder:

http://www.weekendavisen.dk/leder:aid=3444

Og derefter diskutere forholdende i mellemøsten.

(Lærere plejer at være helt pjattede med artikler fra weekendavisen - sikkert fordi der er noget guf på dem)

Svar #11
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Det er bedst at finde nogle ledere som er godt subjektive, de er sjovest.

Svar #12
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Er et essay en kommenteringsstil?

Må jo nok indrømme jeg ikke er helt på gymnasieniveau, men sådan en redegørelse, hvad består den af - et referat af artiklens hovedsynspunkter?

vh,

Carl-Johan

- På Forhånd Tak, klikker lige engang på bannerne *s*

Svar #13
27. april 2002 af SP anonym (Slettet)

Tråden er ført videre i dansk forum under overskriften "Essay mm"

Skriv et svar til: Rumfærgestart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.