Fysik
Kalorimetri - opg
04. maj 2007 af
batikha (Slettet)
Hej
Jeg skal løse flg. opg:
I et termokar er der 250 g vand med temperaturen 60 grader. Fra fryseren tager vi en klump is med massen 70 g og temperaturen (minus) -18 grader. Efter et stykke tid er der temperaturligevægt.
Beregn sluttemperatur.
Hvad gør jeg?
På forhånd tak for hjælpen
Jeg skal løse flg. opg:
I et termokar er der 250 g vand med temperaturen 60 grader. Fra fryseren tager vi en klump is med massen 70 g og temperaturen (minus) -18 grader. Efter et stykke tid er der temperaturligevægt.
Beregn sluttemperatur.
Hvad gør jeg?
På forhånd tak for hjælpen
Svar #1
04. maj 2007 af holretz (Slettet)
Du skal bruge energibevarelse: Delta E = 0.
D.v.s. at hvis du opskriver summen af energiændringer så skal summen være 0.
Ændringen i termisk energi for de 250 gram vand:
Delta E_vand : 0.250*(60-Sluttemperatur)*4186 J/(Kg*C)
Delta E_is : 0.070*(0-(-18))*2090 J/(Kg*C) + 0.070*3.33*10^5 J/Kg + 0.070 * (sluttemperatur - 0) *4186
Forklaringen på det første led for vand er enkel - temperaturen går fra 60 grader til sluttemperaturen og energiændringen er m*c*delta T.
For is er der først opvarmning fra -18 grader celsius til 0, så er der smeltning, og så skal det fremkomne smeltevand opvarmes fra 0 grader til sluttemperaturen.
Man siger så: Delta E_vand + Delta E_is = 0
Du kan se at der bliver en ubekendt, nemlig sluttemperaturen.(nemmest at skrive som T_s)
D.v.s. at hvis du opskriver summen af energiændringer så skal summen være 0.
Ændringen i termisk energi for de 250 gram vand:
Delta E_vand : 0.250*(60-Sluttemperatur)*4186 J/(Kg*C)
Delta E_is : 0.070*(0-(-18))*2090 J/(Kg*C) + 0.070*3.33*10^5 J/Kg + 0.070 * (sluttemperatur - 0) *4186
Forklaringen på det første led for vand er enkel - temperaturen går fra 60 grader til sluttemperaturen og energiændringen er m*c*delta T.
For is er der først opvarmning fra -18 grader celsius til 0, så er der smeltning, og så skal det fremkomne smeltevand opvarmes fra 0 grader til sluttemperaturen.
Man siger så: Delta E_vand + Delta E_is = 0
Du kan se at der bliver en ubekendt, nemlig sluttemperaturen.(nemmest at skrive som T_s)
Svar #2
04. maj 2007 af batikha (Slettet)
Mange tak for dit svar :)
Men jeg forstår ikke, hvorfor man skal gange med 3,33*10^5 J/kg ?
Men jeg forstår ikke, hvorfor man skal gange med 3,33*10^5 J/kg ?
Skriv et svar til: Kalorimetri - opg
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
