Samfundsfag

Økonomi - Protektionisme

06. maj 2007 af Panthers88 (Slettet)
Hey derude :)

Nogle der kan sige mig, hvordan sammenhængden mellem disse 4 udtryk er, og hvordan man kan se om det er protektionisme.

-Landbrugsproduktion i pct. af BNP
-Landbrugsstøtte i pct. af BNP
-Producentpriser i forhold til verdensmarkedespris
-Forbrugerpriser i forhold til verdensmarkedespris

Mange tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. maj 2007 af Madsst (Slettet)

Tja, landbrugstøtte er jo et subsidie fra det offentlige som landmænd kan modtage under visse betingelser. Landbrugsstøtten er protektionisme i den forstand at nogle indenlandske landmænd måske ikke ville kunne konkurrere med verdensmarkedet uden disse subsidier. Det betyder formentlig at vi i Danmark selv producere landbrugsprodukter, som ellers kan produceres billigere andre steder, men at disse udenlandske landmænd skal konkurrere med de indenlandske på ulig vilkår.
Man kan derfor bruge tallene ovenfor til at give nogle bud på hvor meget af landbrugsproduktionen, indenlandsk, som direkte skyldes de subsidier som landmændene modtager.
Jeg ved ikke helt hvad producentpriser dækker over, men jeg kan forestille mig at det dækker over de priser som landmændene har af reelle omkostninger ved at producere. Er disse producentpriser større end verdensmarkedsprisen kan man sige noget om at landbrugsstøtten medføre ineffektivitet. Er forbrugerpriserne større end verdensmarkedsprisen kan man sige noget om at vi har noget protektionisme som ikke skyldes landbrugstøtten, måske på grund af nogle kvalitetskrav eller lignende.

Skriv et svar til: Økonomi - Protektionisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.