Fysik
elektricitetslære.
12. januar 2003 af
SP anonym (Slettet)
Jeg ville gerne have hjælp til en opgave der har fælgende spørgsmål:
på en almindelig elektrisk pære er der som regel angivet to størrelser nemlig en spændingsforskel og en effekt.Man skal undersøge en pære hvorpå der står 220V og 60W; dette betyder at der afsættes effekt på 60 Wi pæren, når den tilsluttes 220V.
Hvordan kan jeg finde pærens resistans. når jeg ikke ved hvad strømstyrken er?
Hvor stor effekt afsættes der i pæren, når den tilsluttes en spændingsforskel på 110 V?
på en almindelig elektrisk pære er der som regel angivet to størrelser nemlig en spændingsforskel og en effekt.Man skal undersøge en pære hvorpå der står 220V og 60W; dette betyder at der afsættes effekt på 60 Wi pæren, når den tilsluttes 220V.
Hvordan kan jeg finde pærens resistans. når jeg ikke ved hvad strømstyrken er?
Hvor stor effekt afsættes der i pæren, når den tilsluttes en spændingsforskel på 110 V?
Svar #1
13. januar 2003 af Sam
R = U^2 / P (1)
R = 220^2 V / 60 W
Svaret på det sidste spørgsmål findes vha af (1) (isoler P istedet for R)
Nu er det meget lang tid siden jeg havde ellære, så måske ovenstående kræver lidt modifikation?
R = 220^2 V / 60 W
Svaret på det sidste spørgsmål findes vha af (1) (isoler P istedet for R)
Nu er det meget lang tid siden jeg havde ellære, så måske ovenstående kræver lidt modifikation?
Svar #2
14. januar 2003 af SP anonym (Slettet)
Her er ligningerne skrevet op
P=R*I^2 og
U=R*I.
Så isolerer du I og får I=U/R
Indsæt i øverste ligning og
P=U^2/R
Indsæt dine tal.
60W=220^2/R og R=806.67 Ohm
Indsæt de nye oplysninger
P=110^2/806.67 og P=15 W.
Det sidste spørgsmål er også let, for du kan se, at effekten afhænger af spændingen i 2. potens. Når du så halverer spændingen ja så må effekten nødvendigvis falde til en fjerdedel.
P=R*I^2 og
U=R*I.
Så isolerer du I og får I=U/R
Indsæt i øverste ligning og
P=U^2/R
Indsæt dine tal.
60W=220^2/R og R=806.67 Ohm
Indsæt de nye oplysninger
P=110^2/806.67 og P=15 W.
Det sidste spørgsmål er også let, for du kan se, at effekten afhænger af spændingen i 2. potens. Når du så halverer spændingen ja så må effekten nødvendigvis falde til en fjerdedel.
Skriv et svar til: elektricitetslære.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
