Matematik

B*F=S

12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)
hej


der står min opg at

hvordan udregner man en vares pris før udsalg hvis man kender udsalgsprisen og man ved at der er givet 20 % rabat

udsalgsprisen er 500 kr.

er det sådan her


1,20 * 500

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. maj 2007 af NuGa_73 (Slettet)

Ja, det er rigtigt... For 20/100= 0,20 og så lægger man fremskrivningsfaktoren 1 til

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

Førpris - 20% = udsalgspris

Førpris - Førpris * 0.2 = udsalgspris

Førpris*(1 - 0.2) = udsalgspris

Førpris * 0.8 = udsalgspris

Førpris = udsalgspris/0.8


Svar #3
12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)

hvor får du 0,8 fra

og skal man ligge den som din i ligning

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

Prøv at se her:

en ting koster 1000 kr. og du får 20% rabat.
d.v.s. at du kun skal give 80% af prisen eller
0.8 gange prisen. Det er så 1000*0.8 = 800 kr.

Hvis du så skal finde ud af hvad den kostede før, så kan du se at du skal sige 800/0.8 , for så får du lige præcis 1000 kr.

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

Man skal passe på at man ikke laver den fejl som #1 laver: hvis du får at vide at der er givet f.eks. 20% rabat på noget, så kan du ikke bare smide 20% oven i for at finde det oprindelige beløb.

Forklaring:
Hvis rabatten var 20 %, så fandt du førprisen ved at sige udsalgspris/(1-0.2) . Det svar #1 gør er at sige udsalgspris*(1+0.2) og det giver jo ikke det samme.

1/0.8 = 1.25, mens 1+0.2 = 1.2 . Du kan altså se at man får en afvigelse...

Svar #6
12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)

nå på den måde altså hvis det var min tal så skal man sige


100-20=80

80/100=0,8

0,8*500=400

altså før udsalg kostede den 400 kr.

og hvis man nu skulle finde udsalfsprisen skal man sige


500/0,8=500

så den jeg lavede lige før er ikke rigtig for altså den her 1,20*500=600

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. maj 2007 af holretz (Slettet)

Nej, det går galt, du skal sige 500/0.8 for at finde prisen før..

Se her:

Førpris - 20% = Førpris - 0.2 * 500 = Førpris*(1-0.2) = Førpris* 0.8 = 500 kr.

Af det sidste udtryk kan du se, at du skal sige Førpris = 500/0.8 = 500*1.25 = 625 kr.

Prøv nu at trække 20% fra de 625 kr. og se om det ikke kommer til at passe

Svar #8
12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)

altså mener du

hvis jeg skal finde prisen før skal man sige

500/0,8=625

det er resultat

Svar #9
12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)

er det rigtig nu

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2007 af sigmund (Slettet)

En vare blive solgt for 500 kr., og der er givet 20% rabat. Hvor meget har den så kostet?

Lad os kalde prisen før rabat for x. Prisen efter rabat er 500. Rabatten er 20%, dvs. 0.20*x. Dette er trukket fra prisen før som er x. Dermed kan vi opstille ligningen x-0.20*x=500. x sættes uden for parentes, og vi får x*(1-0.20)=500, eller 0.80*x=500. Prisen før er således x=500/0.80, som du også har svaret i #8.

Er det klart nu?

Svar #11
12. maj 2007 af kurdish20 (Slettet)

ja nu har jeg mange tak det hjælp det var længe siden jeg ikke har haft den her emne

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. maj 2007 af Kim Svenningsen (Slettet)

Spørgsmålet til en million: Kan det være lige meget ved en bestemt procentsats, om man trækker fra eller lægger til? Der udloves et halvt pund kaffe og et par strømpebukser (dame-, lav kvalitet) til det første rigtigt (,) udtømmende svar.

Skriv et svar til: B*F=S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.