Fysik

Opg. hjælp.

13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)
Jeg har denne opg som jeg ikke kan finde ud af.
Nogen der kan hjælpe?

http://i26.photobucket.com/albums/c129/voodoo-doll/Unavngivet-1.jpg

Tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Det er vist nogen som har fået en vandskade...

a) du får først at vde at varmekanonen omsætter energi med effekten 500 KW. Det er,i forbifarten bemærket, en temmelig stor effekt. Du kan så udregne hvor meget energi den omsætter på 4 dage ved at bruge
E = P*t altså energi=effekt*tid

Husk at watt = 1 J/s og at 1kW = 1000 watt.

Når du har fundet E(4 dage), så kan du dividere det med de 43 MJ/kg for at finde ud af hvor mange kg olie det har været nødvendigt at brænde af. Husk at bruge de rigtige enheder, 1 MJ = 1*10^6 joule.

Svar #2
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Så det vil sige:

500kW*192timer = 96000kw/t
?


og så 96000(kw/t)/43(MJ/kg) = 2,23
?


Enhederne kan jeg slet ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Nej, for på 4 dage har du 4*24 timer, og hver time har 60 minutter a 60 sekunder.

Det giver 4*24*60*60 sekunder på 4 dage, og det er dem du skal gange med de 500*10^3 watt/s.
Det går helt galt med dine enheder...

Alternativt kan du vælge at regne i KWh som du har gjort forsøgsvis, men det er ofte nemmest at holde sig til SI-enhederne. Nåe du ganger et tal i KW med et antal timer, så får du KWt også kaldet KWh (h for hours).

Svar #4
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Nåh var fordi jeg gangede med 48 m. 4.
Fejl.
345600*500*1000 = 172.800.000.000 watt/s
Korrekt eller?
x(


&& så 172800000000watt/s * 43MJ/kg = 7.430.400.000.000
Og hvad er enheden så?

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Når du siger 4*24*60*60*500*10^3, så bliver enheden for dette nogle Joule (J). Årsagen er jo at du ganger nogle sekunder (s) med nogle (J/s). Hvis du er i tvivl om hvad enheden bliver, så kan du opstille etsymbolsk regnestykke ved siden af, hvor du "regner" med enhederne. Hvis du skriver s * J/s ved siden af
(du kunne lave det i en lille kasse ved siden af)
så kan du se at s spiser s og du står tilbage med J (joule).
Nu har du altså fundet ud af hvor meget energi, der er omsat i joule. Du skal nu DIVIDERE dette tal med din brændværdi i Joule/kg, for at få resultatet i kg.

Du kan se at du får de rigtige enheder, hvis du opstiller det symbolske regnestykke ved siden af:

joule / (joule/kg). Da du dividerer en brøk ved at gange med den omvendte bliver det: joule*kg/joule, altså du ender med nogle kg.

Alt i alt:

masse olie = (4*24*60*60*500*10^3)/(43*10^6) = ? kg

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Jeg får det til 4018 kg. Det er 4 tons olie, og det lyder jo ret voldsomt, men 500 KW er altså også en voldsom stor effekt, og det kører man med 24 timer i døgnet i 4 dage...

Svar #7
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Det gir 4018,6

Så når jeg skriver det op med enhederne hedder det:
4dage * 24timer * 60min * 60sek * 500kW * 10^3 = Joule.
Divideret m.
43MJ/kg * 10^6 = 4018,6kg


Men når det er MJ(Megajoule), skal jeg så dividere eller gange for at få det i normal joule?


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

hvis det er Megajoule, så skal du gange med 10^6 for at få det i Joule, for mega betyder 1 million.

Det er ligesom når du laver mad:

½ kg mel = 500 gram mel ,fordi 1kg = 1000 g

½ liter vand = 5 dl, fordi 1 liter = 10 dl

I fysik bruger man så tit nogle præfikser (det er det bogstav som står foran enheden, der betegner nogle lidt større 10 potenser)

k betyder kilo og betyder at du skal gange enheden med 10^3 = 1000

M betyder mega og betyder at du skal gange enheden med 10^6 = 1000000 (en million)




Svar #9
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Ah, ok jeg forstår x)


Hm, kan du hjælpe med de andre 2?

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Iøvrigt, fra et fysiksynspunkt så ville de kun opgive det resultat med 2 betydende cifre, for du kender kun brændværdien med 2 betydende cifre (nemlig 43)..

Man kunne vælge at skrive det som 4,0 * 10^3 kg
De to cifre foran 10-potensen viser så, at du kun kender resultatet med 2 betydende cifre.

Brugbart svar (0)

Svar #11
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Ja, vent..

Svar #12
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Ok. Tak.

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

I den næste opgave skal du regne på noget, hvor der indgår specifik varmekapacitet, som skrives med symbolet c.

Du kan tænke på specifik varmekapacitet, som det antal joule du skal bruge for at opvarme 1 kg af stoffet 1 grad celsius.

Altså hvis du f.eks. har vand hvor den specifikke varmekapacitet er ca. 4186 joule/(kg*celsius), så skal du bruge: 5 * 4186 * 10 joule, for at opvarme 5 kg vand 10 grader.

Du kan skrive den energimængde der skal bruges som: delta E = m*c* delta T


delta er en trekant, der vender spidsen opad.

Grunden til at skrive det på denne måde er, at gøre det klart at det ikke er temperaturen direkte, men ændringen i temperaturen man skal bruge. Det viser man ved at skrive delta T (trekant T).

Resultatet er så, at du på den anden side får delta E, nemlig ændringen i energi.

Altså hvis du vil skrive det for vandet:

delta E = m*c_vand* delta T

delta E = 5 * 4185 * 10 Joule




Brugbart svar (0)

Svar #14
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Hvis du nu har noget, der er sammensat af forskellige stoffer, som f.eks. det omtalte hus, så skal du samle bidragene fra de forskellige stoffer.

Hvis du kalder den specifikke varmekapacitet for det ene stof for c1 og massen m1, den specifikke varmekapacitet for den andet stof c2 og massen m2, så bliver ændringen i energi, når du opvarmer (eller afkøler) T grader: delta E = m1*c1*T + m2*c2*T


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Nu skal du så bare passe på enhederne, for massen af murværk og træværk er jo givet i tons. Men ellers må regnestykket for den tilførte energi se sådan ud:

delta E = m_murværk * c_murværk * T + m_træværk * c_træværk * T

Du kan selvfølgeligt sætte T uden for en parentes hvis du vil.




Brugbart svar (0)

Svar #16
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Prøv at regne på det...

Svar #17
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

1900m/ton*0,90c/kj(kg*K)*10J(Grad)+80m/ton*1,50c/kj(kg*K)*50J(Grad)=E

Korrekt eller?

Svar #18
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Det får jeg til 23100 i effekt.
Men hvad bliver den endelige enhed så?

Brugbart svar (0)

Svar #19
13. maj 2007 af holretz (Slettet)

Nej det går galt. for det første så er din temperaturændring delta T = (55 -10) = 45 grader

Det skal du sæ indsætte i:

delta E = m_murværk * c_murværk * delta T + m_træværk * c_træværk * delta T

(jeg glemte delta foran T, da jeg skrev formlen før)

Husk at enhederne skal passe sammen:

1900*10^3 kg * 0,90 * kJ/(kg*K) * 45 + 80*10*3 kg * 1,50 kJ/(kg*K) * 45 = ....? kJ

Bemærk at du får det ud i kJ....

Svar #20
13. maj 2007 af 3700-Line (Slettet)

Sikke det gå.

Ehm, ok.
Det får jeg til 823500000kj så.



Men jeg skal desværre gå nu.
Men kigger på indlæget senere.

Så hvis du kunne skrive en forklaring op til c, ville det være dejligt.


Mange tak for din hjælp x)

Skriv et svar til: Opg. hjælp.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.