Fysik
relativistisk reaktoion
14. maj 2007 af
Kurro (Slettet)
Hej, jeg sidder lige og bøvler med en reaktion, hvor en proton og et gammakvant danner en neutron og en pi-meson efter sammenstød
p+y=n+pi
Jeg skal finde den energi, fotonen mindst skal have for at kunne danne dette, i det inertialsystem hvor protonen ligger stille vel at mærke.
Uafhængigt af inertialsystem ved vi at der gælder:
2*Py*Pp-Mp=-(Mn+Mpi)^2 (1)
Py er impulsen af kvantet og Pp af protonen. M angiver massen af de forskellige partikler.
Vi kan opstille firevektorerne for stødet, i det vi lader kvantet rejse i negativ x-retning
Pp = (Ep,0)
Py=(Ey, -Ey)
Udregnes prikproduktet mellem disse, får man.
2PyPp = -2EyEp. Dette indsættes i (1) sammen med de kendte data, og Ey isoleres. Her går det åbenbart galt for mig. Nogle der lige vil regne denne efter? fremgangsmåden er vel rigtig skulle jeg mene.
NB: Ep = Mpc^2 da ddenne er i hvile.
p+y=n+pi
Jeg skal finde den energi, fotonen mindst skal have for at kunne danne dette, i det inertialsystem hvor protonen ligger stille vel at mærke.
Uafhængigt af inertialsystem ved vi at der gælder:
2*Py*Pp-Mp=-(Mn+Mpi)^2 (1)
Py er impulsen af kvantet og Pp af protonen. M angiver massen af de forskellige partikler.
Vi kan opstille firevektorerne for stødet, i det vi lader kvantet rejse i negativ x-retning
Pp = (Ep,0)
Py=(Ey, -Ey)
Udregnes prikproduktet mellem disse, får man.
2PyPp = -2EyEp. Dette indsættes i (1) sammen med de kendte data, og Ey isoleres. Her går det åbenbart galt for mig. Nogle der lige vil regne denne efter? fremgangsmåden er vel rigtig skulle jeg mene.
NB: Ep = Mpc^2 da ddenne er i hvile.
Svar #1
14. maj 2007 af peter lind
Den ligning du går ud fra holder ikke, hvilken du kan se ved at sammenligne enhederne på begge sider. På venstre side er enheden for det det sidste led masse*længde/tid. På højre side er det masse^2
Du har impulsbevarelse:
Py + Pp = Py = summen af impulserne af neutron og pi-meson.
Endvidere gælder energibevarelsen. Du kan derefter muligvis regne urelatistisk, hvor den relativistisk del kun består af, at du skal tage hensyn til energien bundet i masserne.
Du har impulsbevarelse:
Py + Pp = Py = summen af impulserne af neutron og pi-meson.
Endvidere gælder energibevarelsen. Du kan derefter muligvis regne urelatistisk, hvor den relativistisk del kun består af, at du skal tage hensyn til energien bundet i masserne.
Svar #2
14. maj 2007 af sheaf (Slettet)
#1
Den er nu god nok.
#0
Det har jeg vist svaret dig på engang før:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=203160
Den er nu god nok.
#0
Det har jeg vist svaret dig på engang før:
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=203160
Skriv et svar til: relativistisk reaktoion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
