Fysik

Nyttevirkning!

19. maj 2007 af Lektietøsen (Slettet)
Hej folkens, jeg har problemer med beregning til et forsøg jeg lavede med en glødepære.

Altså jeg skal beregne nyttevirkningen for en glødepære dækket med sølvpapir (Eusynlig + Esynlig) og nyttevirkning af glødepæren uden sølvpapir (Esynligt)

Jeg får følgende resultater:

Forsøg uden sølvpapir (Esynligt) =

Tslut - Tstart = 34,9 - 23,8 = 11,1
Vægt af vand = 73,2 g vand

Forsøg m. sølvpapir (Eusynlig + Esynlig) =

Tslut - Tstart = 41,4 - 23,6 = 17,8
Vægt af vand = 72,3 g vand
-----------------------------------------------

Esynlig = m * c * T (T = 11,1)
Esynlig = 0,732 kg * 4186 J/kg * 11,1 = 33947 J

------------------------------------------

Eusynlig + Esynlig = 0,723 kg * 4186J/kg * 17,8 = 53871,3 J + 33947 J =87818,3 J


- Passer dette, for jeg er lidt rundt på gulvet :D

På forhånd tak :)
Eusynlig

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2007 af Montavr (Slettet)

Undskyld, men hvad har vand med gløsepære at gøre?

Svar #2
19. maj 2007 af Lektietøsen (Slettet)

#1:

Altså jeg skal finde nyttevirkningen af glødepæren, derfor puttede jed den i vand og målte temperaturen.
Et forsøg, hvor den var dækket til med sølvpapir og en uden (ved hjælp af vand, kunne jeg finde temperaturen)

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2007 af mathon


E_synlig/E_usynlig =
(0,0723kg * 4186J/(kg*C)*11,1C)/(0,0723kg * 4186J/(kg*C)*17,8C) = 11,1/17,8

E_synlig/E_usynlig = 11,1/17,8 = 0,623596 = ca. 62,4%

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2007 af Kelvoin (Slettet)

Formel: Etilført/Enyttet <=> Mv*Cv*(t1-t2)

Svar #5
19. maj 2007 af Lektietøsen (Slettet)

#3:

Okay, men har du fundet nyttevirkningen af det andet forsøg (med sølvpapir)?

Men hvordan finder jeg nyttevirkningen af glødepæren uden sølvpapir?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2007 af mathon

i #3 er energiudviklingen uden Ag-papir beregnet i forhold til energiudviklingen med Ag-papir

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. maj 2007 af holretz (Slettet)

I er heldige hvis der er 10% af den udstrålede energi fra en almidelig glødepære som ligger i det synlige område, så der er noget galt med forsøget/ræsonnementet....

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. maj 2007 af sheaf (Slettet)

#7
Meget plausibelt.

Jeg skilte en 100W pære ad, målte glødetrådens dimensioner og beregnede dens overfladeareal. Med en anslået arbejdstemperatur på 2500K udstråles i middel ca. 15 W i det synlige område (sortlegemestråling). Resten udstråles i det infrarøde område.

#0
Det kan undre hvorfor vandbaddets temperaturforøgelse er størst ved fravær af strålingen i det synlige område. Med pæren omviklet med sølvpapir må det endvidere være E_usynlig der måles, og ikke E_usynlig + E_synlig.

Skriv et svar til: Nyttevirkning!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.