Matematik

Proportionalitet

26. maj 2007 af Linex1 (Slettet)
Nogle der kan forklare mig grundbegreberne omkring proportionalitet, eller ligger inde med en skreven rapport..?

RMT ;D

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2007 af The nørd (Slettet)

er det ikke bare når en linær funktion skærer igennem (0,0) ? :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2007 af mathon


Proportionale størrelser: (størrelser med konstant forhold)

Ligefrem proportionalitet:
Et reelt talpar (a,b) siges at være ligefremt proportionalt med et reelt talpar (c,d), hvis og kun hvis der findes et fra 0 forskelligt reelt tal k, således at c=k*a og d=k*b, hvilket for b og d forskellige fra 0
er ensbetydende med
a/b = c/d.

En funktion f fra R til R kaldes en ligefrem proportionalitet, hvis og kun hvis der findes et fra 0 forskelligt reelt tal k, således at der for ethvert x i definitionsmængden for f
gælder
f(x)=k*x

En ligefrem proportionalitet er et specielt eksempel på en lineær funktion.


Omvendt proportionalitet:
Et reelt talpar (a,b) siges at være omvendt proportionalt med et reelt talpar (c,d), hvis og kun hvis der findes et fra 0 forskelligt reelt tal k, således at d=k*a og c=k*b, hvilket for b og d forskellige fra 0
er ensbetydende med
a/b=d/c.

En funktion f fra R til R kaldes en omvendt proportionalt hvis og kun hvis der findes et fra 0 forskelligt reelt tal k, således at der for ethvert x i definitionsmængden for f (som ikke indeholder 0)
gælder
f(x)=k/x
Det grafiske billede af en omvendt proportionalitet i et sædvanligt ortonormalt koordinatsystem i planen er (en del af = den ene gren af) en ligesidet hyperbel med koordinatakserne som asymptoter.

Skriv et svar til: Proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.