Matematik

Differentialligning

28. maj 2007 af SirBille (Slettet)
Hej. Opgave 5 i sættet 1-årigt forløb til A niveau December 2006
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/vinter06/2006-8-1V_MED.pdf
Bliver følgende opgave stillet, hvordan løser man den?

På et tidspunkt, hvor en population af fisk består af 900 fisk, udbryder der en
sygdom i populationen. I en model til beskrivelse af populationens størrelse
efter sygdommens udbrud antages det, at populationens størrelse f (t) til tiden
t, målt i uger efter sygdommens udbrud, er løsning til differentialligningen:

dy/dt = -3,5*sqrt(y)

Bestem ved hjælp af modellen den hastighed, hvormed populationens størrelse
aftager, når der er 529 fisk i populationen.
Bestem en forskrift for f.

Mange tak :D

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2007 af Esbenps

"Bestem ved hjælp af modellen den hastighed, hvormed populationens størrelse aftager, når der er 529 fisk i populationen."
- Du skal bestemme f'(t) = dy/dt når populationens størrelse y = f(t) er lig 529.

"Bestem en forskrift for f."
- Seperation af de variable.

Vil du have en mere detaljeret besvarelse, må du komme med en mere detaljeret beskrivelse af, hvad det er, du ikke forstår...

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Ved at løse differentialligningen ved separation af de variable, som Esbenps siger, får du forskriften:
y(0) = -3,06*t^2 + 900. Jeg sætter hermed tiden = 0 uger på det tidspunkt, hvor vi har 900 fisk.
Vi søger det tidspunkt (målt i uger) hvor populationen er faldet til 529 fisk. Så må:
-3,06*t^2 + 900 = 529, og det giver 11 uger.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2007 af Esbenps

#2
Nej, det er ikke det tidspunkt, hvor populationen er faldet til 529, men hastigheden hvormed populationen falder, når der er 529 fisk tilbage! Det er f'(t) der skal bestemmes, når der er 529 fisk tilbage...
Jeg gider dog ikke gå yderligere i detaljer, da jeg principielt er imod, at #0 ikke skriver andet end "mange tak" og ikke hvad problemet er :-)

Svar #4
28. maj 2007 af SirBille (Slettet)

Hej. Tak for svarene.

undskyld jeg ikke skrev jeg havde løst det første spørgsmål det var en smutter. Problemer var at finde en forskrift.

Jeg prøvede også at benytte seperation af variabler, men får ikke helt det samme. (p.s. Må man godt benytte seperation af variabler når h(x)=k?)

Jeg får da:

dy/dx = -3,5*sqrt(y)

<=> int(1/sqrt(y))dy = int(-3,5)dt

<=> 2*sqrt(y) = -3,5t+k
Her indsættes P(0,900) og der fås så at k=60

<=> sqrt(y) = -1,75t + 30

<=> y= (-1,75t + 30)^2

hey. Det er jo rigtigt.. Hmm.. Smart :D

Men nu skal jeg jo så finde definationsmængden, gør jeg det sådan her:

Vi finder definationsmængden:
Dm(sqrt) = R-

{t|-1,75t+30>= 0 = = {t|t>=120/7}

og forskriften kommer til at lyde:

f(x) = (-1,75t + 30)^2 , t E [0; 120/7]

??

Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.