Matematik

Indledning til logaritmer

30. maj 2007 af Catine (Slettet)
Nogen der har en god indledning til emnet logaritmer? Er igang med at lave en dispostion for logaritmer (specielt med henblik på regneregler for logaritmer, samt beviset for dem) Synes bare det ville være mest optimalt hvis man til eksamen kom ind og præsenterede sit emne og derefter gik igang med beviset...Men synes logaritmer er ret svære at forstå og har derfor svært ved at lave nogle indledende sætninger...Håber der er nogen der kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2007 af MutacH (Slettet)

Start med at fortælle hvad man bruger logaritmer til, hvad det hjælper og hvilken nytte det giver..

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2007 af mathon


se
http://peecee.dk/index.php?id=49228

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Det nemmeste vil nok være at tage udgangspunkt i udtrykket:
a^p = N.
Så kalder man p for logaritmen til N med basen a og skriver:
p = log(a)N, (læs: p = a-logaritmen til N.
Så er der nogle regneregler, men dem kan du selv slå op, og du skal også vide, at i praksis bruger man enten 10-talslogaritmen (det Briggske system) eller man bruger Det Neperske system med basen a = e =
2,71828...., et transcendent tal.
Selve teorien er en længere historie. For sjov skyld kan jeg da nævne den komplexe relation:
e^ix = cos(x) +isin(x), hvoraf vi kan udlede de hyperbolsk komplexe funktioner - men det er en anden historie.
Hvorom al ting er, så spiller talle e en kollosal stor rolle specielt indenfor differentiallignernerne. De løses lettest ved brug af komplex matematik.

Håber det er tilstrækkeligt.

Svar #4
30. maj 2007 af Catine (Slettet)

Men det er jo lige netop der problemet ligger! jeg aner ikke hvad logaritmer bruges til, hvilken nytte de gicer osv. Det ville være rart hvis i gad skrive det, har læst kapitlerne i bogen om det men det får jeg ikke noget ud af. Så hvad bruger man logaritmer til? og hvilken nytte giver de??

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Man bruger blandt andet logaritmer i forbindelse med løsning af differentialligninger (og meget andet).
For eksempel en ligning af typen:
y'' +f(x)*y = r(x) har en løsning, hvor exp(x) indgår.
En anden ligning
y''+a*y'+b*y = 0 finder man ved hjælp af den såkaldte karakteristiske ligning l^2+al+b=0 (læs lambda).
Der er i tusindvis af eksempler af den type, og måske er e det mest benyttede tal indenfor matematikken.
Men det er som sagt et meget stort område også indenfor det komplexe tals legeme, så det vil føre for vidt at komme ind på her.
Der skal et par års kursus på universitetet til at sætte sig ind i alt med exp(x).

Skriv et svar til: Indledning til logaritmer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.