Fysik
Balmer/Rydberg
17. juni 2007 af
batikha (Slettet)
Hej alle :)
Jeg har to fysik bøger. I den ene bog står der at formlen for banespring er:
1/lambda = R * ((1/m^2)-(1/n^2)) --> Rydbergformel
og i den anden bog står der
1/lambda = R * ((1/2^2)-(1/n^2)) --> balmersformel
hvorfor har man to formler?
Hvorfor går man ud fra at m=2 i balmersformel?
På forhånd tak :)
Jeg har to fysik bøger. I den ene bog står der at formlen for banespring er:
1/lambda = R * ((1/m^2)-(1/n^2)) --> Rydbergformel
og i den anden bog står der
1/lambda = R * ((1/2^2)-(1/n^2)) --> balmersformel
hvorfor har man to formler?
Hvorfor går man ud fra at m=2 i balmersformel?
På forhånd tak :)
Svar #1
17. juni 2007 af sheaf (Slettet)
Det er samme formel; Balmerserien er blot specialtilfældet af overgange fra n'te til 2. skal, n>2.
Årsagen til de "forskellige" formler er historisk. Forskellige forksere observerede en bestemt sammenhæng for spring mellem forskellige skaller og fik disse serier opkaldt efter. Balmer er een af dem, andre er Lyman og Pfund af dem jeg kan huske. Senere hen sammenfattede Rydberg alle disse specielle resultater i et generelt - det der nu hedder Rydbergformlen.
Årsagen til de "forskellige" formler er historisk. Forskellige forksere observerede en bestemt sammenhæng for spring mellem forskellige skaller og fik disse serier opkaldt efter. Balmer er een af dem, andre er Lyman og Pfund af dem jeg kan huske. Senere hen sammenfattede Rydberg alle disse specielle resultater i et generelt - det der nu hedder Rydbergformlen.
Skriv et svar til: Balmer/Rydberg
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
