Fysik

Niels Borh

19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)
Hej,

Jeg har trukket emnet stof - atomer til fysik eksamen. I mine stikord står der jeg bl.a kan komme ind på Borhs skalmodel. Ville det evt. være en god idé at fortælle lidt om Borh, altså hvornår han er født ect. også bagefter sige han bl.a. lavede en skalmodel for atomer som var delt op i KLMN skaller osv.. og komme ind på det på den måde?

Eller hvad? skal jeg droppe det om borhs biografi/fortælle hurtigt hvem han var, eller bare gå lige til sagen?
Jeg har 6 minutter til min præsentation..

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2007 af BattleToast (Slettet)

Du bør droppe det. Du kan dog evt. fortælle hurtigt om ham. Det bør ikke tage mere end 30 sekunder vil jeg mene.


Der er nemlig rigeligt at fortælle om hans skalmodel. :-)

Svar #2
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

ja okay, tænkte jeg nok :)
Tak for din respons

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2007 af holretz (Slettet)

For en god ordens skyld, så hedder han Bohr - ikke Borh

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2007 af Esbenps

#1
Jeg ville omformulere det til, at hvis man brugte 30 sekunder til at fortælle om Bohrs liv, så har man fuldstændigt spildt 30 sekunder af sin eksaminationstid. Det har absolut ingen relevans.

Svar #5
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

#3 ja okay, stavefejl.. my bad. tak ;)

Svar #6
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

men så lige et andet spørgsmål...

Hvis jeg har 6 minutter og emnet er atomer.. hvad er så det vigtiste at komme ind på ?


Svar #7
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

og forresten.. stikord til samtale bagefter med lærer og censor er: atomets opbyging, isotoper, bohrs skalmodel, alfastråling.

Svar #8
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

ingen forslag overhovedet? :(

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. juni 2007 af Darwin (Slettet)

Den vigtigste observation vi gør os i Bohrs "fosterkvantemekanik" er relationen L = n*h_bar, hvor n=1,2,3,4,.... og L er det angulære moment (angular momentum, m*v*r, m er elektronenes masse, v hastighed, r afstand fra referencepunkt). L er med andre ord en diskret størrelse.

For at finde den karakteristiske Bohr radius i fx Hydrogen (mindsteafstnden mellem elektron og proton) opsætter vi en klassisk relation:

m*v^2/r = k*e^2/(r^2) (jf. din viden om mekanik og elektromagnetisme). k er 1/(4*pi*e_0)

Omskriv ligninging således at den inkluderer (mvr)^2=L^2. Indsæt L=1*h_bar. Få:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_radius

For at finde energien af de diskrete orbitaler opskriver du relationen:

E_total=0,5*m*v^2 - k*e^2/r

Således kan du anvende ovenstående viden og ultimativt vise, at

E_n = -13.6eV * n^-2

se desuden

http://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_atom

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. juni 2007 af holretz (Slettet)

Du skal ikke begynde at holde et historiefordrag til en fysikeksamen - så "dør" din lærer og censor.
Gå lige til sagen: Fortæl kort om Bohrs atommodel - de vigtigste ting burde stå i din bog.

Så skal du i den forbindelse selvfølgeligt også fortælle om kvantemodellen for stråling - det du har lært med at når (brint)atomet "sluger" et strålingskvant, så forøges energien af brintatomets elektron, den flytter til en bane længere ude, og når der frigøres et strålingskvant sker det omvendte. (Modellen kan selvfølgeligt raffineres, det er sket efterfølgende)




Svar #11
19. juni 2007 af *MissSofie (Slettet)

øhh ja helt sikkert... men jeg skal ikke fortælle om bohrs atommodel...
nu er mit hovedemne stof og i forbindelse med det skal jeg præsentere emnet atomer..
og ikke stråling..

men tak fordi i prøvede at hjælpe mig, det var sødt af jer. :)

Skriv et svar til: Niels Borh

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.