Fysik

Centripetalkraft

20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)
Når summen af kræfterne på et legeme peger ind mod centrum, er betingelserne for en jævn cirkelbevægelse opfyldt.

Når dette er sagt, kan jeg ikke helt forstå udtrykket "når kraft_1 leverer den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft". Med dette udtryk lægges der jo op til, at F_res = kraft_1?

Svar #1
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

- dermed sagt, at den F_res = F_s + F_t

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Måske hjælper dette:
Hvis du for eksempel svinger en mønt rundt i en snor med konstant fart v, accelereres mønten mod centrum af cirklen, og den siges derfor at udføre en ensartet cirkelbevægelse. Centripetalaccelerationen er konstant lig:
a=v^2/r.
Hvis man skal forklare denne centripetalacceleration, må man indse, at en centripetalkraft virker på legemet, og at denne kraft er rettet ind mod centrum efter Newtons lov
F = M*a = m*v^2/r
Centripetalkraften er altså trækket fra snoren.

Svar #3
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Hvis vi betragter et konisk pendul, er den resulterende kraft på legemet summen af F_t og F_snor. Og eftersom der er tale om en jævn cirkelbevægelse, må der være en kraft, der leverer den til cirkelbeævelsen nødvendige centripetalkraft.

Men eftersom F_res = F_c, kan jeg ikke forstå hvordan det kun er en kraft der er lig F_c, og ikke mg + F_s

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2007 af sheaf (Slettet)

Den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft er netop kraftsumm F_t + F_s som også er den resulterende kraft, så der er ingen modstrid her. Er det fordi du glemmer at kræfter er vektorer og skal adderes som sådanne ?

En anden måde at angribe det på er at opspalte NII på pendulet i lodret og vandret retning. Så fås (der regnes positivt lodret op og indad mod centeret for pendulets cirkelbevægelse):

lodret:
0 = ma_lodret = F_s*cos(v) - mg

vandret:
ma_vandret = ma_c = F_s*sin(v)

hvor a_c er centripetalaccelerationen og v vinklen snoren danner med lodret. Så fremgår det tydeligt at det er den vandrette komposant af snorkraften der leverer den til cirkelbevægelsen nødvendige centripetalkraft. Det fremgår også, at det er den resulterende kraft, for af den første ligning ses at den lodrette komposant af snorkraften opgæves af tyngden (eller omvendt om man vil).

Svar #5
20. juni 2007 af Søren_B (Slettet)

Selvfølgelig, de ophæver jo hinanden. Du skal have mange tak, Martin.

Skriv et svar til: Centripetalkraft

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.