Fysik
massemidtpunkt?
20. juni 2007 af
Jelly (Slettet)
Hej, er der nogen der kan forklare mig med ord, hvad man forstår ved massemidtpunkt?
mange tak på forhånd,
mange tak på forhånd,
Svar #1
20. juni 2007 af mathon
massemidtpunktet kaldtes tidligere tyngdepunktet = legemets totale masse "henregnet" til et enkelt matematisk rationelt operativt punkt
Svar #2
20. juni 2007 af M_Malling (Slettet)
det er fordi man kan regne et objekts masse udfra dette punkt.
Tager man jorden vil alt der er i nærheden af jorden blive tiltrukket den, denne tiltrækning er rettet mod jorden centrum altså massemidtpunktet. Krympede man jorden til størrelsen af en badebold, men med samme masse ville vi ikke tyngdemæssigt kunne se forskellen fordi vi bliver trukket mod massemidtpunktet.
Tager man jorden vil alt der er i nærheden af jorden blive tiltrukket den, denne tiltrækning er rettet mod jorden centrum altså massemidtpunktet. Krympede man jorden til størrelsen af en badebold, men med samme masse ville vi ikke tyngdemæssigt kunne se forskellen fordi vi bliver trukket mod massemidtpunktet.
Svar #3
20. juni 2007 af Erik Morsing (Slettet)
Massemidtpunktet for et system af partikler er positionsvektoren:
1/M *SIGMA m(i)*r(i), i lig 1 til n
denne vektorligning er ensbetydende med tre skalære ligninger.
Er der tale om et stift legeme har vi:
x(cm) = 1/M*integralet af (xdm) og tilsvarende med
y(cm) og
z(cm).
Lad os sige, du kaster en hammer skråt op i luften, så vil den rotere om sit massemidtpunkt. Med andre ord massemidtpunktet vil beskrive en parabelbane. Det er interessant at bemærkse sig at massemidtpunktet bevæger sig som om der ikke var andet tilstede.
1/M *SIGMA m(i)*r(i), i lig 1 til n
denne vektorligning er ensbetydende med tre skalære ligninger.
Er der tale om et stift legeme har vi:
x(cm) = 1/M*integralet af (xdm) og tilsvarende med
y(cm) og
z(cm).
Lad os sige, du kaster en hammer skråt op i luften, så vil den rotere om sit massemidtpunkt. Med andre ord massemidtpunktet vil beskrive en parabelbane. Det er interessant at bemærkse sig at massemidtpunktet bevæger sig som om der ikke var andet tilstede.
Skriv et svar til: massemidtpunkt?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
