Fysik
Trækkraft i tropper
23. juli 2007 af
Birkmose (Slettet)
Hej!
Jeg sidder lige med en opgave jeg ikke helt kan finde ud af og håber der er nogen, der har tid til at hjælpe mig.
Opgaven: (Fysikkens verden 3, opgave 3.4)
En kran løfter stålbjælker, der vejer 500 kg. De kan fastgøres med én eller to stropper (så der bliver en vinkel mellem stropperne).
a) Beregn trækkraften i stroppen, hvis kun én strop bruges:
Ft=m*g -> Ft= 4910 N
b)Beregn trækkraften (Fs) i hver af de to stropper. Dels hvis vinklen mellem dem er 60 grader, dels hvis den er 120 grader.
Man får jo kræfternes paralellogram frem, men det lader ikke til, at man kan bruge cosinusrelationen, da man ikke kender størrelsen på én af stropperne. Så har jeg forsøgt mig med sinusfunktionen, men det kom der heller ikke noget godt ud af.
Håber i kan hjælpe mig :-)
Jeg sidder lige med en opgave jeg ikke helt kan finde ud af og håber der er nogen, der har tid til at hjælpe mig.
Opgaven: (Fysikkens verden 3, opgave 3.4)
En kran løfter stålbjælker, der vejer 500 kg. De kan fastgøres med én eller to stropper (så der bliver en vinkel mellem stropperne).
a) Beregn trækkraften i stroppen, hvis kun én strop bruges:
Ft=m*g -> Ft= 4910 N
b)Beregn trækkraften (Fs) i hver af de to stropper. Dels hvis vinklen mellem dem er 60 grader, dels hvis den er 120 grader.
Man får jo kræfternes paralellogram frem, men det lader ikke til, at man kan bruge cosinusrelationen, da man ikke kender størrelsen på én af stropperne. Så har jeg forsøgt mig med sinusfunktionen, men det kom der heller ikke noget godt ud af.
Håber i kan hjælpe mig :-)
Svar #1
23. juli 2007 af Søren_B (Slettet)
Hvis vinklen mellem de to stropper er 60 grader, saa maa vinklen med vandret vaere 30 grader for hver strop.
Der gaelder, at summen af kraefterne i y-aksen retning, F_y, er: 0 = mg - 2*sin(30)*F_s
Der gaelder, at summen af kraefterne i y-aksen retning, F_y, er: 0 = mg - 2*sin(30)*F_s
Svar #2
23. juli 2007 af Birkmose (Slettet)
Mange tak for dit svar!
Jeg havde ikke lige tænkt over det på den måde, at F_res=0, så summen af kræfter på y-aksen derfor er 0. Men hvis du bruger sinusfunktionen får du dog ikke det rigtige resultat, da trækkraften fra hver strop bliver 4910 N og dette stemmer jo ikke helt.
I stedet fandt jeg ud af, at man skal bruge cosinus da cos=hosliggende katete/hypotenusen. Dermed får man løsningen:
F_res=0=m*g-2*cos(30)*F_s <-->
2*cos(30)*F_s=m*g <-->
F_s=(m*g)/(2*cos(30))= 2834,8 N
Jeg havde ikke lige tænkt over det på den måde, at F_res=0, så summen af kræfter på y-aksen derfor er 0. Men hvis du bruger sinusfunktionen får du dog ikke det rigtige resultat, da trækkraften fra hver strop bliver 4910 N og dette stemmer jo ikke helt.
I stedet fandt jeg ud af, at man skal bruge cosinus da cos=hosliggende katete/hypotenusen. Dermed får man løsningen:
F_res=0=m*g-2*cos(30)*F_s <-->
2*cos(30)*F_s=m*g <-->
F_s=(m*g)/(2*cos(30))= 2834,8 N
Skriv et svar til: Trækkraft i tropper
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
