Matematik

pyth tripler

24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)
Ved hjælp af følgende formel er det muligt at danne pyth. tripler.
((x^2-1)/2)+1)

Man tager et ulige tal i anden potens
trækker en fra
dividerer med to
lægger en til, så har man hyp. i den retvinklede trekant.
Den mindste katede er så vores ulige tal fra starten.

Nu når vi har a, og c kan vi finde b.

Spørgsmålet som jeg skal have hjælp til er følgende.

Det ulige starttal betegnes med u.
Udtryk de tre tal i triplen ved hjælp af tallet u, og eftervis, at det tre tal virkelig udgør en pyth. tripel for enhver værdi af u.
-(
I må gerne starte med at oversætte det til dansk for almindelige mennesker. :)

Tusind tak.

//DeciMat


Svar #1
24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Her er lidt hjælp

c=((x^2-1)/2)+1)
b=(x^2-1)/2
a=v(2b+1) v=kvrod

//DeciMat


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Pythagoræiske tripler
En Pythagoræisk tripel er et sæt af 3 hele positive tal a, b, c, hvor a2 + b2 = c2. Vi har

a2 + b2 = c2 eller a2 = c2 – b2 = (c + b)(c – b).
Da a2 er et kvadrattal og c + b og c – b er forskellige, er c + b og c – b begge kvadrattal.

a = pq , c + b = p2 , c – b = q2 , hvoraf ved subtraktion og addition fås
a = pq , b = ½(p2 – q2) og c = ½(p2 + q2).
Af b = ½(p2 – q2) = ½(p + q)(p – q) slutter vi, at p og q enten begge er ulige eller lige. Men de er ikke begge ulige, for i så fald er a ulige mens b og c begge er lige, hvilket er umuligt. Altså kan vi sætte

p + q = 2 m , p – q = 2 n , hvoraf ved subtraktion og addition fås
q = m – n og p = m + n , så
a = pq = (m + n)(m – n) = m2 – n2
b = ½(p2 – q2) = ½(p + q)(p – q)= ½ 2m 2n = 2 m n
c = ½(p2 + q2) = ½((m + n)2 + (m – n)2) = m2 + n2.
Vi har fundet en parameterfremstilling for samtlige Pythagoræiske tripler:

(a, b, c) = (m2 – n2, 2 m n, m2 + n2) , hvor m > n er vilkårlige hele positive tal.

Svar #3
24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

#2

Tak for den detaljerede forklaring.
Jeg prøver nu i lige så høj grad som at forstå det du har skrevet, men også forstå meningen med at "Det ulige starttal betegnes med u." for derefter at vise "at det tre tal virkelig udgør en pyth. tripel for enhver værdi af u."

Når jeg tager dit eks.
a = pq = (m + n)(m – n) = m2 – n2

så kan jeg tillade mig at skrive
u=m2 – n2
da a var jo vores ulige tal fra starten.

Så er (iflg. #2)
(m2 + n2)^2-(2 m n)^2 = m^2-n^2

(m2 + n2)^2-(2 m n)^2 = u^2
og
og så kan jeg ikke komme videre.
:(


//DeciMat

Svar #4
24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

ups!
Så er (iflg. #2)
(m2 + n2)^2-(2 m n)^2 = (m^2-n^2)^2

skal der stå.


//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. juli 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Her er en regnemaskine, der kan udregne dem for dig, når du sætter m og n ind:
http://ga.randers-hf-vuc.dk/matlex/algebra.html#pythagoras

Svar #6
24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Iflg. formlerne

c=((u^2-1)/2)+1)
b=(u^2-1)/2
a=v(2*(u^2-1)/2)+1) v=betyder KvRod

2*((u^2-1)/2)+1=(((u^2-1)/2)+1)^2 - ((u^2-1)/2)^2
u=((u^2-1)/2)+1 - (u^2-1)/2
u=1

er det så bevist når u=1?
eller skal der gøres mere?

Tak for linket, men jeg foretrækker nu at jeg kan "lidt" uden den.


//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. juli 2007 af The Master (Slettet)

Er det ikke også dét man kalder Fermats faktoriseringsalgoritme?

Brugbart svar (0)

Svar #8
24. juli 2007 af ibibib (Slettet)

#6 Du kan reducere dit udtryk for a til a=u. Så passer det også med din oplysning i #1.

Opgaven fra #1 består i at eftervise at
a=u
b=(u^2-1)/2
c=((u^2-1)/2)+1)
passer når du sætter udtrykkene ind i Pythagoras.

Svar #9
24. juli 2007 af DeciMat (Slettet)

Mange tak til alle for deres indsats.
Jeg er :) nu.

Tak.

//DeciMat

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. juli 2007 af mathon


se
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=287499

Skriv et svar til: pyth tripler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.