Fysik

Termodynamik Opg.

12. august 2007 af DanaFallahi (Slettet)
En der vil tjekke denne opgave for mig??

som resultat for a)'eren får jeg 0,410 kg

og i b)'eren får jeg 2,5977 g

og c)'eren kan jeg ikke regne mig frem til.. :S

link til opgaven:
http://www.fluii.dk/uploadok.asp?name=FluiiDK-1774.jpg&size=388675&titel=Opgaven&nick=&id=1774


takker på forhånd..

Svar #1
12. august 2007 af DanaFallahi (Slettet)

(http://www.fluii.dk/uploadok.asp?name=FluiiDK-1774.jpg&size=388675&titel=Opgaven&nick=&id=1774)

Svar #2
12. august 2007 af DanaFallahi (Slettet)

Nu skulle den rigtige link til opgaven virke...

http://peecee.dk/?id=62286

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. august 2007 af sheaf (Slettet)

Jeg checker ikke talindsættelser; metoden er:

1)

Kraftligevægt udtrykt ved NII

pA = Mg + p0A

2)

Brug til eksempel idealgasloven på formen

p = rho*R'*T

hvor R' er den universelle gaskonstant delt med molmassen for luft, se:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=170149

Brug dernæst m = rho*V

Alternativt brug pV = nRT, bestem n og deraf den samlede masse. Mhb. på spm. (3) kan det være en fordel

3)

Gastrykket p fremkommer udelukkende p.g.a. stempelmassen. Da massen er invariant må gastrykket være konstant under hele processen. Gassen udfører derfor arbejde W = pdV som altsammen medgår til at at øge stempel+lods potentielle energi. Altså gælder

pdV = Mgdh , dh = dV/A

Jvf. idealgasloven er pdV = nRdT og temperaturtilvæksten dT bestemmes så af

nRdT = Mgdh

Da ideale gassers indre energi kun afhænger af temperaturen kan du nu bestemme tilvæksten i indre energi, dU. Derefter udnyttes 1. HS

dU = Q + W

til at bestemme den tilførte varmemængde.

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

Jeg har svært ved at overskue, hvor du har givet svaret til at beregne den samlede masse af stempel og lod (del opg. a)..?
da. pA = Mg + p0A
pA = gassens tryk i beholderen der skubbe på stemplets areal ?
Mg = molarmassen til gassen Oxygen
p0A = er trykket udenfor beholderen, (og hvad udtrykket A her?)

eller skal jeg isolerer Mg i formlen så det kommer til at hedde Mg = pA - p0A og bruge det til at beregne massen af gassen`??


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. august 2007 af sheaf (Slettet)

M er den samlede masse af lod plus stempel.

A er oplyst i opgaven som værende stemplets overfladeareal som igen må være stempelhusets tværsnitsareal.

pA er den samlede kraft hvormed den indesluttede gas påvirker stemplet nedefra.
p0*A er den samlede kraft hvormed atmosfæren påvirker stemplet oppefra.
Mg er tyngden af stempel + lod.

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

Er forvirret..
dont understand..

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

Jeg har altså siddet med det i langt tid, jeg kan bare ikke lave det... Jeg er helt lost, så vide ikke om hvis jeg kunne se hvordan opgaven var lavet et eller andet sted, så kunne måske se på det at forstå det lidt bedre den vej, ellers kan ikke komme videre sådan rigtigt.

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. august 2007 af sheaf (Slettet)

I spørgsmål (1) ved du at stemplet hvorpå loddet hviler står stille. Det må betyde, at den samlede kraft på det er 0. Hvilke kræfter er det påvirket af? Der er tre: dels er der tyngdekraften (nedadrettet), dels er der gastrykket på stemplet fra den indesluttede gas (opadrettet) og endelig er der gastrykket udefra på stemplet (nedadrettet). Da den samlede kraft er nul er summen af disse tre kræfter altså nul

-F_tyngde + F_gas_op - F_gas_ned = 0 (1)

De enkelte kræfter er givet ved

F_tyngde = Mg (2)

F_gas_op = p*A (3)

F_gas_ned = p0*A (4)

hvor M er den samlede masse af lod plus stempel (den du bliver bedt om at finde), g er tyngdeaccelerationen som er ca. 9.82 m/s² i Lyngby, p er trykket af den indesluttede gas (oplyst i opgaven), p0 er omgivelsestrykket (oplyst i opgaven) og A er stemplets tværsnitsareal (oplyst i opgaven).

Indsæt (2)-(4) i (1), isoler M og indsæt talværdier.

Håber det hjalp.

Den største hjælp kan iøvrigt gives hvis du selv skriver præcist hvad du har gjort.

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

Så kommer det til at se således ud hos mig, vide ikke om det er rigtigt...
se på linket...

http://peecee.dk/?id=62415

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. august 2007 af sheaf (Slettet)

Forudsat du har sat talværdierne rigtigt ind er det ok.

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

Tak for hjælpen :-)

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. august 2007 af nice-guy (Slettet)

En forslag til B)eren?

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. august 2007 af Quasar (Slettet)

b) Beregn n(O2) af idealgasligningen og derefter massen

c) Bestem vha. idealgasligningen gassens nye temp. under de givne omstændigheder (konstant tryk og nyt volumen)

Udnyt derefter Q = n(O2)*c(p)*dT,

hvor c(p) er den molarspecifikke varme for en diatomar gas og dT er temp.tilvæksten

Skriv et svar til: Termodynamik Opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.