Matematik

Kongruenser.

14. august 2007 af JesperJuul (Slettet)
Jeg har desværre ikke helt styr på kongruenser endnu, og derfor har jeg brug for lidt hjælp, da jeg ikke kan finde et svar noget sted.

Lighedstegnet " = " betyder i dette indlæg "Kongruent med".

Jeg ved, at: 72 = 2 (mod 10).
Men hvorfor går det galt når jeg siger:

4 - 72 = 4 - 2 = 2 (mod 10)?

Hvad er galt?

( Det rigtige svar bør jo være: 4 - 72 = 8 (mod 10) ).

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. august 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Hvis a er kongruent til b mod c, så går c op i differencen mellem a ob, så vi kan skrive: (a-b)/c = n

Som du har skrevet 4-72 er ikke lig 4-2. Du har skrevet et lighedstegn i stedet for en kongruenstegn (tre vandrette streger. Du har gjort den fejl, at du har behandlet det som et lighedstegn.

Svar #2
14. august 2007 af JesperJuul (Slettet)

Jeg skrev jo: Lighedstegnet " = " betyder i dette indlæg "Kongruent med".

Det jeg mener er.
Som eks.:
Jeg skal finde ud af om hvad 2005^5 er kongruent med modulos 10.
Jeg ved at 2005 er kongruent med 5 modulos 10. Derfor kan jeg substituere og sige, at: 2005^5 er kongruent med 5^5 modulos 10.
Det er da i hvert fald rigtigt.

Men hvis jeg nu skal finde ud af, hvad 4 - 72 er kongruent med modulus 10:
Jeg ved at 72 er kongruent med 2 modulos 10. Men hvorfor kan jeg så ikke substituere og sige, at 4 - 72 da må være kongruent med 4 - 2 modulos 10?

På forhånd mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. august 2007 af sheaf (Slettet)

Der går ikke noget galt.

Betegn med [a]_n kongruensklassen bestående af alle heltal kongruente med a modulo n.

Mængden af kongruensklasser er {[0]_n, [1]_n,...,[n-1]_n} hvor repræsentanterne for en kongruensklasse såsom [1]_n, betegner resten ved division med n. Enhver kongruensklasse [a]_n består af elementerne

[a]_n = {...,a-3n,a-2n,a,a+n,a+2n,a+3n,...} (*)

og tilsvarende

[b]_n = {...,b-3n,b-2n,b,b+n,b+2n,b+3n,...} (**)

Hvad er nu [a]_n - [b]_n ?

[a]_n repræsenterer ethvert af elementerne i (*) som er på den generelle for a+in, i E Z. Tilsvarende repræsenterer [b]_n ethvert af elemeneterne i (**) som er på formen b+jn, j E Z. Derfor er

[a]_n - [b]_n = a+in - (b+jn) = (a-b) + (i-j)n == [a-b]_n

Øvrige regler behandles analogt. Der gælder

[a]_n - [b]_n = [a-b]_n
[a]_n + [b]_n = [a+b]_n
[a]_n * [b]_n = [a*b]_n

Derfor er

[4-72]_10 = [4]_10 - [72]_10 = [2]_10

i overensstemmelse med at 4-72=-68 og -68-2 = -70 er et helt multipla af 10.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2007 af peter lind

(4-72) mod 10 = -8 mod 10 og altså ikke 8 mod 10

Svar #5
15. august 2007 af JesperJuul (Slettet)

#3: Mange tak for svaret. Forstår det meste af det, dog ikke helt sikker på det helt sidste. Jeg læser det lige igennem nogle gange endnu.

#4: Men -8 er jo kongruent med 8 mod 10. Jeg havde bare sprunget en mellemregning over.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2007 af sheaf (Slettet)

#5
'Men -8 er jo kongruent med 8 mod 10.'

Nej. To tal a og b er kongruente mod n hviss n er divisor i a-b; 10 er ikke divisor i (-8-8).

Kongruensklassen [-8]_10, altså mængden af heltal kongruente med -8 mod 10, er

[-8]_10 = {...,-28,-18,-8,2,12,22,...}

hvori 8 ikke er et element i overensstemmelse med ovenstsånde.

Skriv et svar til: Kongruenser.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.